Cuba neagă orice 'explozie socială' după manifestaţiile de amploare împotriva Guvernului / Video

Cuba neagă orice 'explozie socială' după manifestaţiile de amploare împotriva Guvernului / Video
Cuba neagă orice 'explozie socială' după manifestaţiile de amploare împotriva Guvernului / Video

Autorităţile cubaneze au negat marţi orice 'explozie socială' în Cuba după manifestaţii fără precedent împotriva guvernului, care s-au soldat cu un deces şi aproximativ 100 de arestări, comentează AFP. 

'La 11 iulie, nu a fost nicio explozie socială în Cuba, nu a existat niciuna datorită voinţei poporului nostru şi a sprijinului poporului nostru pentru revoluţie şi guvernul său', a declarat ministrul de externe, Bruno Rodriguez, într-o conferinţă de presă. Acestea au fost 'tulburări la o scară foarte limitată', a adăugat el, subliniind că 'ţara este în condiţii complet normale'.

La fel ca preşedintele Miguel Diaz-Canel înaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Washingtonul că, prin politica sa de sancţiuni şi o campanie pe internet, se află la originea unor manifestaţii fără precedent care au izbucnit duminică pe insula socialistă în aproximativ 40 de localităţi, populaţia strigând 'Ne este foame', 'Libertate' şi 'Jos dictatura'.

Marţi, circa 130 de persoane erau închise sau raportate ca dispărute, potrivit unei liste de nume postate pe Twitter de mişcarea contestatară San Isidro. Printre cei reţinuţi se numără José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua şi Berta Soler, trei dintre principalii disidenţi ai ţării, precum şi Camila Acosta, o cubaneză de 28 de ani, potrivit cotidianului ABC din Spania, cu care ea colabora de şase luni.

VIDEO

'Arestarea unei jurnaliste de la media spaniolă ABC mi se pare nepotrivită', a reacţionat premierul spaniol Pedro Sanchez care a cerut Havanei să respecte dreptul cubanezilor de a 'manifesta liber'. În contextul în care nu au fost date publicităţii date referitoare la arestări, familiile au încercat marţi să obţină informaţii de la secţiile de poliţie din capitală despre rudele lor arestate, a constatat AFP.

Ministerul de Interne a anunţat că un manifestant a murit luni în popularul cartier Guinera, la periferia Havanei, în timp ce participa la 'tulburări'. Mai multe persoane au fost rănite. Anterior, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Americi, Julie Chung, a denunţat 'violenţa şi arestările manifestanţilor cubanezi, precum şi dispariţia unor activişti independenţi' şi a cerut 'eliberarea lor imediată'.

Marţi, Dina Stars, o vedetă YouTube, a fost arestată acasă de poliţişti în timp ce vorbea în direct la o emisiune de televiziune spaniolă. Un calm aparent a domnit marţi în capitală, încă sub o puternică prezenţă a poliţiei, militarilor şi agenţilor civili. Dar internetul mobil, motorul mobilizărilor, a fost în continuare întrerupt. Observatorul specializat Netblocks a raportat întreruperi în Cuba pe reţelele sociale importante şi pe platformele de comunicare, cum ar fi Whatsapp şi Facebook.

'Este adevărat că ne lipseşte internetul mobil, dar ne lipsesc şi medicamentele', a răspuns simplu Bruno Rodriguez la o întrebare pe această temă. Şi 'trebuie să spun că Cuba nu va renunţa la dreptul ei de a se apăra', a continuat ministrul. Washingtonul a lansat un apel restaurarea rapidă a 'tuturor mijloacelor de comunicare, online şi offline'.

'Închiderea canalelor de informaţii nu răspunde cu nimic la nevoile şi aspiraţiile legitime ale poporului cubanez', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. Statele Unite au indicat, totuşi, că nu vor permite intrarea cubanezilor care încearcă să fugă pe mare din ţara lor aflată în criză.

'Nu cred că suntem în pragul unei crize bilaterale, cu excepţia cazului în care guvernul american doreşte asta', a declarat Bruno Rodriguez. Pe insulă, episcopii catolici au îndemnat guvernul şi protestatarii 'să ajungă la un acord' pentru a evita violenţele, deoarece manifestaţiile s-au transformat în ciocniri cu forţele de ordine. Dacă au evidenţiat eforturile guvernului pentru a face faţă crizei economice, 'poporul are dreptul să-şi exprime nevoile, dorinţele şi speranţele', au declarat ei într-un comunicat. Manifestaţiile, fără precedent de la revoluţia din 1959, au iritat guvernul comunist.

'Vom evita violenţa revoluţionară, dar vom reprima violenţa contrarevoluţionară', a avertizat luni preşedintele Diaz-Canel. Mai multe manifestaţii ale partizanilor regimului au avut loc duminică şi apoi luni, cu ciocniri uneori violente între cele două tabere. Semn al gravităţii situaţiei, Raul Castro, în vârstă de 90 de ani, care în aprilie îi lăsase conducerea Partidului Comunist (PCC, unic) lui Miguel Diaz-Canel, a fost nevoit să acţioneze.

El a participat duminică la o reuniune a Biroului politic al Comitetului central al PCC în care 'au fost analizate provocările orchestrate de elemente contrarevoluţionare, organizate şi finanţate din Statele Unite cu obiective de destabilizare', a indicat marţi ziarul Granma, citat de AFP, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel