Cuba îi oferă Chinei permisiunea de a construi o instalație de spionaj pe insulă, prin care Beijingul ar putea înregistra comunicațiile electronice (surse)

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Cuba a fost de acord să permită Chinei construirea unei instalații de spionaj pe insulă, care le-ar putea permite chinezilor să asculte comunicațiile electronice din sud-estul SUA, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu informațiile.

 

SUA au aflat despre plan în ultimele câteva săptămâni, a transmis sursa, și nu este clar dacă Beijingul a început deja să construiască instalația de supraveghere.

Nu ar fi prima dată când China încearcă să spioneze comunicațiile electronice ale SUA, cunoscute sub numele de informații de semnal. Un balon de spionaj chinez (după cum susțin americanii), care a tranzitat SUA în februarie, ar fi fost capabil să adune informații prin semnal și se crede că le-a transmis înapoi la Beijing în timp aproape real, au declarat surse pentru CNN la acea vreme.

În acest caz, SUA au luat măsuri pentru a proteja site-urile sensibile și a cenzura semnalele de informații înainte de a doborî balonul. Dar nu este clar ce pot face SUA pentru a opri construcția unei instalații de spionaj chinezești în Cuba.

CIA a refuzat să comenteze știrea. CNN a contactat ambasadele chineze și cubaneze din Washington, DC.

Sursa familiarizată cu informațiile a remarcat că, în timp ce o bază de interceptare în Cuba ar fi îngrijorătoare, China și-a stabilit deja puncte de sprijin în interiorul SUA - și anume, secții de poliție secrete asupra cărora administrația Biden a început reprimarea.

SUA desfășoară, de asemenea, misiuni de spionaj în apropierea Chinei, folosind avioane de recunoaștere care se angajează în mod obișnuit în interceptări electronice. Unul dintre acele avioane americane a fost recent interceptat de un avion de luptă chinez, în ceea ce SUA au descris ca fiind o manevră periculoasă și neprofesională.

Dar revelația despre potențialul avanpost chinez din Cuba vine în momentul în care relațiile SUA-China au atins un punct scăzut, în urma incidentului cu balonul spion și a mai multor manevre agresive ale avioanelor și navelor chineze împotriva activelor SUA din Marea Chinei de Sud.

SUA au încercat să repare relația și l-au trimis luna trecută pe directorul CIA, Bill Burns, la Beijing pentru discuții cu oficialii chinezi. Secretarul de stat Antony Blinken este de asemenea așteptat să viziteze China în săptămânile următoare.

Dar săptămâna trecută, șeful apărării al Chinei a refuzat o cerere de întâlnire a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, și a avertizat SUA să înceteze operațiunile în apropierea apelor și spațiului aerian chinez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel