Cuba: Emigranţii cubanezi pot investi în ţară, potrivit guvernului

Emigranţii cubanezi pot investi în ţara lor de origine în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii străini, a indicat guvernul de la Havana, pe fondul contracţiei economice accelerate de noile sancţiuni americane, transmite dpa.

O lege din 2014 privind investiţiile străine nu conţine nicio prevedere referitoare la 'cetăţenie sau origini', a subliniat vineri Deborah Rivas, director pentru investiţii în Ministerul Comerţului Exterior. 

Legea prevede doar că investitorii străini trebuie 'să domicilieze şi să aibă capital în afara Cubei', le-a precizat Rivas reporterilor.

Un portofoliu de oportunităţi de afaceri postat pe site-ul ProCuba al ministerului listează 525 de proiecte în care străinii pot investi, mai ales în turism, energie, transport şi logistică.

'Nu există diferenţe în ce priveşte tratamentul aplicat investitorilor străini care sub cubanezi rezidenţi în străinătate', a precizat Rivas.

Guvernul cubanez a calculat că are nevoie de investiţii străine anuale de 2 miliarde de dolari pentru a finanţa dezvoltării ţării, dar a atras doar 5,5 miliarde de la intrarea în vigoare a legii, în 2014. 

SUA au anunţat săptămâna aceasta noi sancţiuni împotriva Cubei, vizând restricţii la călătoriile cetăţenilor americani pe insulă.

Luna trecută, SUA au reactivat o lege care le permite cetăţenilor săi să dea în judecată companii şi cetăţeni străini care utilizează proprietăţi confiscate în Cuba de guvernul de la Havana.

Cuba a început luna trecută să raţionalizeze alimente şi articole de igienă, acuzând embargoul american pentru penurii. 

Analiştii economici dau însă vina pe dependenţa exagerată a Havanei de aliatul său cheie Venezuela, care traversează propria criză economică, şi pe calitatea slabă a produselor fabricate în Cuba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel