Cu rețetele electronice va fi posibilă retragerea medicamentelor în întreaga UE

Fotografie de la Anna Tarazevich: Pexels
Fotografie de la Anna Tarazevich: Pexels

Estonia și Finlanda au legături sociale și economice strânse. Peste 6 milioane de pasageri călătoresc între Helsinki și Tallinn în fiecare an. Când se află peste graniță, cetățenii celor două țări au posibilitatea de a cumpăra medicamente fără rețetă și fără a-și face griji cu privire la bariera lingvistică. 

Acest lucru este posibil datorită rețetei electronice transfrontaliere, care permite cetățenilor europeni să obțină medicamente prescrise de medicii lor într-o farmacie dintr-un alt stat membru. 

Procedura este rapidă și ușoară

Folosind cartea de identitate electronică a pacientului, farmacistul intră pe o platformă online, verifică ce produs a fost prescris și apoi îl poate oferi clientului.

”Odată ce intrăm în sistem vedem lista rețetelor făcute pentru această persoană tradusă automat în estonă. Deci totul este de înțeles. După ce medicamentul a fost vândut, sistemul durează câteva minute pentru a trimite informații către țara de origine a pacientului. Se anulează apoi prescripția sau se scade cantitatea de medicament prescrisă. Se pot achiziționa aproape toate tipurile de medicamente, cu excepția medicamentelor psihotrope, narcotice și speciale, care se prepară în farmacii”, spune Aleksandr Vares, farmacist, potrivit Euronews.

Agenția publică care a introdus prescrierea electronică în Estonia

O experiență care reprezintă o contribuție valoroasă la Spațiul European de Date de Sănătate, proiectul lansat recent de Comisia Europeană, care utilizează datele de sănătate ale pacienților pentru o îngrijire transfrontalieră mai eficientă, susținând cercetarea științifică și politicile de sănătate publică.

Legătura dintre medici și farmacii este asigurată de Infrastructura de servicii digitale pentru asistența medicală online, o rețea care permite continuitatea îngrijirii cetățenilor care călătoresc în Europa. 

Serviciile medicale transfrontaliere de prescripție electronică și livrare și fișa medicală a pacientului sunt în prezent în curs de implementare.

Primele țări din Europa care utilizează sistemul electronic 

Primele țări care au început să utilizeze prescripția și administrarea sunt Estonia, Finlanda, Croația și Portugalia. Celelalte țări europene se vor alătura treptat sistemului în următorii câțiva ani. 

”Astăzi, când călătorim, nu ne mai gândim dacă avem roaming cu telefonul nostru. Cu sistemul electronic de servicii de sănătate transfrontalier ar trebui să fie același lucru. Noi nu va mai trebui să vă faceți griji că nu va mai fi necesară rețeta pe hârtie. Va trebui pur și simplu să mergem la farmacie, să arătăm actul de identitate și să luăm medicamentul de care avem nevoie", spune Tõnis Jaagus, șeful diviziei de sănătate a Tehik.

Conexiunea dintre diferitele agenții naționale de sănătate europene necesită niveluri ridicate de siguranță și interoperabilitate. ”Trebuie să identificăm oamenii într-un mod securizat iar în cazul Estoniei avem două moduri de a face acest lucru: cartea electronică de identitate și cartela SIM a telefonului al cărui cip conține cheia privată cu care vă identifică în sistem”, spune Artur Novek, arhitectul IT Tehik.

Viitorul serviciilor de sănătate transfrontaliere din întreaga Europă va fi similar cu roaming-ul telefonului mobil. Datele medicale și prescripțiile vor urmări pacienții care călătoresc în străinătate pentru a asigura o mai bună calitate a îngrijirii medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel