Urmărește emisiunea live


Cu câte salarii cumpărăm un apartament în Capitală

Un bucureștean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru cumpărarea unui apartament de 50 metri pătrați.

Un bucureștean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere de 50 metri pătrați utili.

„Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi în București a ajuns la un nou minim istoric, fiind necesare 114 salarii medii pe economie (sub 9,5 ani) pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Capitală (50 metri pătrați utili), față de 119 salarii medii (aproximativ 10 ani) în ianuarie 2016 și 395 de salarii medii (aproape 33 de ani) în ianuarie 2008”, se arată într-un comunicat al unui dezvoltator imobiliar citat de Agerpres.

Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi este calculat în funcție de salariul mediu pe economie, prețurile medii pe metru pătrat și cursul de schimb leu — euro.

Potrivit comunicatului, aproximativ 12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în acest moment în București și împrejurimi și ar putea fi livrate în acest an.

„Cea mai mare parte a acestora, 59,5% sau 7.200 de unități, sunt încadrate pe segmentul mass market, în creștere cu aproximativ șase procente comparativ cu anul anterior. Ponderea segmentului middle market va continua să fie ridicată și în 2017, pe fondul dezvoltării a tot mai multe proiecte rezidențiale în zonele semicentrale și în apropierea centre de afaceri (Barbu Văcărescu - Floreasca și Politehnică - Grozăvești), 4.500 de unități, sau 37% din ofertă, urmând a fi finalizate în acest an în București și împrejurimi”, menționează sursa citată.

[citeste si]

Gradul de absorbție s-a menținut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unități până la livrarea proiectelor pe piață, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanțărilor.

„Principala metodă de achiziție pe segmentul mass market este reprezentantă de finanțările Prima Casă, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzacțiilor. Proiectele încadrate pe acest segment livrează pe piață un stoc de locuințe accesibile din punct de vedere al prețurilor, care variază în medie între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util, prețul reprezentând principalul factor de diferențiere, urmat îndeaproape de amplasament. Aproximativ 4.500 de unitățile care ar urma să fie finalizate în acest an pe piața rezidențială din Capitală și împrejurimi, sau 37% din ofertă, pot fi încadrate în categoria middle market, segment pe care prețurile medii de tranzacționare sunt cuprinse între 1.100 și 1.300 de euro pe metru pătrat util”, informează Coldwell Banker România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel