CSM, vot pentru Tudorel Toader. Judecătorii se tem de arhiva SIPA

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat marţi în favoarea formulării unei adrese către Ministerul Justiţiei prin care se va cere reprezentanţilor MJ detalii privind arhiva SIPA. ”

Am cerut să aflam care e situaţia arhivei SIPA, ce s-a întâmplat după anul 2005, când s-a dispus desfiinţarea acesteia, dacă a existat o inventariere, dacă au existat rapoarte, unde au fost transmise, toate amănuntele de genul acesta', a precizat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, la ieşirea de la CSM. Ea a adăugat că a existat o propunere pentru reglementarea situaţiei arhivei SIPA, însă s-a decis amânarea.

'A existat, într-adevăr, o propunere de hotărâre de Guvern prin care se dorea reglementarea acestui aspect (arhiva SIPA - n.r.), dar tocmai pentru că nu erau elucidate aceste aspecte şi nu ştiam ce s-a întâmplat din momentul 2005 până în prezent şi în condiţii de campanii electorale în sistemul judiciar, s-a decis amânarea acestui subiect. Sper ca acum să se rezolve o dată pentru totdeauna. Trebuie văzut dacă ni se vor da şi, în funcţie de datele care ni se vor da, vom proceda în consecinţă', a spus Tarcea.

Aceasta a mai precizat că au existat temeri din partea judecătorilor că în arhivele SIPA ar exista date ce le-ar putea afecta viaţa profesională. 'Eu nu ştiu ce conţin arhivele SIPA, eram judecător în perioada aceea în care se ştia de existenţa acestui serviciu şi erau serioase temeri din partea judecătorilor, în sensul că datele existente în cadrul acestei arhive ar fi de natură a influenţa într-un fel sau altul cariera şi viaţa profesională a unui judecător. Trebuie văzut, tocmai pentru că au existat aceste temeri şi suspiciuni trebuie să le lămurim', a afirmat Cristina Tarcea.

Judecătoarea Gabriela Baltag le-a cerut marţi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să voteze formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei în care să se solicite explicaţii legate de situaţia actuală a arhivei SIPA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel