CSM: Traian Băsescu a adus atingere independenței justiției

Acuzațiile lansate de președintele PMP, Traian Băsescu, la adresa unor procurori, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune România TV, au adus atingere independenței și integrității magistraților, cu consecința subminării credibilității justiției, a apreciat plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Plenul (...) a apreciat că afirmațiile domnului Traian Băsescu, lansate în spațiul public în cadrul emisiunii 'Ultima oră', difuzată de postul de televiziune România TV în data de 6 decembrie 2016, preluate de o parte a mass media, au adus atingere independenței și integrității magistraților, cu consecința subminării credibilității justiției ca sistem", se precizează într-un comunicat al CSM, potrivit Agerpres.

Conform aceleiași surse, CSM a hotărât în acest caz sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului, în baza protocolului încheiat cu această instituție în anul 2011.

Verificările efectuate de Inspecția Judiciară, la solicitarea președintelui CSM, au vizat afirmațiile lui Băsescu referitoare la activitatea procurorilor și a sistemului judiciar, lansate în spațiul public prin intervenția telefonică din emisiunea "Ultima oră" difuzată de postul de televiziune România TV și preluate ulterior în cadrul de B1 TV, Evenimentul zilei și de publicațiile on-line www.luju.ro și www.nasul.tv.

Citește și: Băsescu scapă de două dosare grele. BOMBA din justiție

"În contextul derulării unor proceduri judiciare în legătură cu achiziționarea unor terenuri de către una dintre fiicele sale, fostul președinte a lansat grave acuzații privind independența și imparțialitatea procurorilor, acreditând ideea că aceștia sunt coordonați de forțe din afara țării, protejând interesele acestora în schimbul unor decorații și aprecieri, acționând în sensul distrugerii valorilor românești. Inspectorii judiciari au constatat că afirmațiile lansate în spațiul public de fostul președinte, persoană publică ce se bucură în continuare de o anumită notorietate, reprezintă o deformare a realităților de fapt", se menționează în comunicat.

Plenul CSM a apreciat că afirmațiile respective sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității sistemului judiciar, cu consecința afectării independenței și imparțialității magistraților.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel