Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

CSM se ceartă cu presa. "Speculaţiile afectează în mod grav reputaţia"

Consiliul Superior al Magistraturii lansează un avertisment cu privire la o serie de materiale apărute în mass-media în ultimele săptămâni şi afirmă că speculaţiile afectează reputaţia magistraţilor. 

"Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, atrage atenția asupra faptului că unele publicații de presă scrisă sau online, inclusiv jurnaliști în mod independent pe rețelele de socializare, derulează, în ultima perioadă de timp, o adevărată campanie mediatică, depășind limitele admisibile ale exprimării critice, fiind puse în discuție fie soluții pronunțate de instanțele judecătorești, fie probitatea profesională și morală a judecătorilor, inclusiv membri ai Consiliului.

Speculațiile proprii autorilor, formulate în mod tendențios, referitoare la legalitatea și temeinicia unor soluții pronunțate de instanțele judecătorești, afectează în mod grav reputația profesională, demnitatea judecătorilor și imaginea puterii judecătorești în ansamblul său, insuflând în mod eronat societății ideea că soluționarea cauzelor de către instanțele de judecată nu se realizează în acord cu dispozițiile legale aplicabile, cu respectarea independenței și imparțialității judecătorilor, indiferent de calitatea părților implicate în proces.", se arată în comunicatul CSM. 

"Exprimări ce depăşesc respectul necesar în abordarea mediatică"

 

"Totodată, Secția pentru judecători semnalează că se discreditează cu aceeași frecvență reputația și imaginea judecătorilor membri ai Consiliului, fiind utilizate exprimări ce depășesc respectul necesar în abordarea mediatică la adresa acestora. De asemenea, referirile la posibile alte motive care să fi determinat votul judecătorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, situate dincolo de propria rațiune și conștiință, sunt reprobabile.

Fără a pune la îndoială dreptul oricărui cetățean de a cunoaște modul de îndeplinire al îndatoririlor publice ale membrilor judecători, Secția pentru judecători subliniază că fiecare membru al Consiliului este independent în exercitarea mandatului încredințat prin vot de judecători, iar limbajul folosit deseori depășește limitele discursului public admis, fiind în afara dreptului la liberă exprimare, și încalcă în mod repetitiv probitatea morală, reputația profesională, demnitatea și imaginea acestora.

Secția pentru judecători subliniază pe această cale necesitatea unei abordări echilibrate și rezonabile a discursului public, cu respectarea independenței justiției și reiterează imperativul unui mesaj public responsabil, care să consolideze încrederea cetățeanului în actul de justiție.", au mai transmis magistraţii. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.23
YesMy