CSM prezintă raportul de activitate pentru anul 2021. Klaus Iohannis și-a anunțat prezența

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să îşi prezinte, marţi, raportul de activitate pe anul 2021. Şedinţa plenului CSM va avea loc începând cu ora 13,00, la Facultatea de Drept din Bucureşti. 

UPDATE: În cursul acestei dimineți, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va participa la ședința de bilanț de la CSM.

Raportul de activitate al CSM pe anul 2021 va fi prezentat în şedinţa care va începe la ora 13.00 şi va avea loc la Facultatea de Drept din Bucureşti, informează Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM - în anii anteriori aceasta fiind şi şedinţa de alegere a noii conduceri, şeful statului afirmându-şi sprijinul necondiţionat pentru Justiţie. 

Agenda președintelui Klaus Iohannis nu are  prevăzută nicio activitate pentru data de astăzi. De altfel, de la manifestările dedicate Zilei Naționale, președintele României nu a mai fost văzut.

Întrebat de jurnalişti, după alegerea în funcția de președinte al CSM   dacă mai susţine desfiinţarea SIIJ, Mateescu declara că: 'Astfel cum este organizată astăzi, nu este eficientă. Împreună, în schimb, cu sistemul judiciar, cu partenerii noştri, în crearea unei propuneri corespunzătoare va trebui să găsim o soluţie astfel încât drepturile şi libertăţile şi independenţa judecătorului să fie respectate, însă, în acelaşi timp, să asigurăm eficienţa sub aspectul tragerii la răspundere penală şi a magistraţilor care greşesc'.

Bogdan Mateescu a dat asigurări că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate.

'Este o onoare şi o imensă responsabilitate pentru mine, mai ales în condiţiile în care ne aşteaptă un an extraordinar de dificil, în contextul destul de dificil în care ne aflăm şi în contextul modificării legilor Justiţiei. Vreau să asigur magistratura că în CSM va avea în continuare un sprijin. Consiliul se va preocupa şi anul viitor pentru apărarea în termenii cei mai optimi a independenţei sale.

În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe toţi, inclusiv societatea în ansamblul ei, că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate şi că vă rog pe toţi cei care ne urmăriţi să veniţi cu sprijin şi înţelegere către puterea judecătorească pentru că ea reprezintă ultimul bastion şi cel mai important al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale dumneavoastră', a declarat Bogdan Mateescu, după şedinţa plenului CSM unde a fost ales la conducerea instituției.

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 13 voturi pentru, trei împotrivă şi două voturi nule. Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Bogdan Mateescu, afirma, la începutul mandatului, că acest an trebuia să fie unul "al reconstrucţiei". În septembrie, el declara că aşteptările sale în ceea ce priveşte Justiţia "nu au fost atinse".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel