CSM nu tolerează eliminarea pensiilor speciale. Cum a ajuns pensia să fie invocată în independența justiției

CSM
CSM

CSM acuză că tăierea pensiilor speciale sau impozitarea lor ar afecta independența financiară a magistraților, asta deși vorbim despre un venit care ar urma să fie oferit după ce aceștia ies din activitate, prin pensionare, pe contributivitate. 

CSM atrage atenția politicienilor, fie că sunt din Parlament, fie că sunt din Guvern, că au obligația constituțională de la oferi și garanta judecătorilor și procurorilor o pensie apropiată de nivelul ultimei remunerații. 

”Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potențialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenței financiare a magistraților raportat la diminuarea remunerației acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că și-a exprimat în mod ferm poziția în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă și puterea executivă a obligației de rang constituțional de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a garanta acestora o remunerație adecvată.” transmite CSM într-un comunicat de presă. 

Se invocă articole din Constituție, fără legătură cu pensia specială

În continuare, CSM invocă articolul 1, alineatul 3 din Constituția României în argumentele aduse pentru acordarea pensiei de serviciu, care prevede următoarele: (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

Însă, CSM, scrie, invocând acest articol: ”Consiliul reiterează ferm că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu şi a remunerației adecvate ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept”. 

Pensia, rol major în independența justiției

Mai mult, CSM subliniază că pensiile speciale sunt pentru independența justiției, deși se referă la pensie, nu la remunerațiile din timpul activității. 

”Jurisprudența constantă a instanței constituționale a stabilit fără echivoc că independența justiției, ca garanție constituțională, include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unor garanții sociale, precum pensia de serviciu.” mai arată comunicatul. 

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis constant în sensul prezervării pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, dar şi al stabilității unei remunerații corespunzătoare a corpului magistraților, hotărârile adoptate fiind comunicate Senatului României, Ministerului Justiției, precum şi Ministerului Finanțelor Publice.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remunerații adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanții pentru a căror protecție Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun.” conchide sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel