CSM, problemele cu dreptul de vot

CSM, mesaj ferm: Nu putem accepta excesele de limbaj
CSM, mesaj ferm: Nu putem accepta excesele de limbaj

Conducerea CSM nu a fost informată, până la acest moment, cu aspecte privind limitarea sau influenţarea exercitării libere a dreptului de vot de către vreun membru al Consiliului sau de către orice persoană interesată, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

Precizările vin ca răspuns la afirmaţiile apărute în spaţiul public conform cărora CSM este greu funcţional în prezent.

Reprezentanţii Consiliului explică faptul că, având rolul constituţional de garant al independenţei Justiţiei, este un organism colectiv ce îşi desfăşoară activitatea în plen şi în cele două secţii - Secţia pentru judecători şi Secţia pentru procurori - conform competenţelor stabilite de Legea numărul 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

'În anumite situaţii, ce implică analize preliminare şi pregătiri ale desfăşurării şedinţelor de plen sau de secţii, unele probleme se dezbat cu prioritate în cele trei comisii ce funcţionează în cadrul Consiliului: Comisia numărul 1 - 'Legislaţie şi cooperare interinstituţională', Comisia numărul 2 - 'Resurse umane şi organizare' şi Comisia numărul 3 - 'Relaţii internaţionale şi programe, se precizează în comunicat.

CSM mai arată că activitatea în cadrul comisiilor este una preparatorie, iar nu una decizională, neavând rolul de a contabiliza opţiuni de vot din partea membrilor participanţi şi nici valoare de previzionare a unei potenţiale soluţii majoritare ce ar urma să fie adoptată în cadrul şedinţelor de plen sau de secţii.

Potrivit CSM, până la acest moment, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii nu a fost informată cu aspecte privind limitarea sau influenţarea exercitării libere a dreptului de vot de către vreun membru al Consiliului sau de către orice persoană interesată. 'Din această perspectivă, afirmaţiile vehiculate şi analizate în spaţiul public conform cărora - Consiliul Superior al Magistraturii este greu funcţional în acest moment - reprezintă concluzii în disonanţă cu evidenţele verificabile care atestă modul de funcţionare a acestui organism constituţional', se mai precizează în comunicat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel