CSM, decizie pentru Kovesi. Parchetul General, REACȚIE

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

 Avizul negativ dat de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) confirmă punctul de vedere exprimat constant de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) privind inexistenţa unui temei legal pentru luarea unei asemenea măsuri, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Public. 

Potrivit sursei citate, revocarea din funcţie a unui procuror nu poate opera decât în condiţiile clar stabilite de lege, atât sub aspectul motivelor cât şi al procedurilor, prevăzute de lege şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare al CSM, aprobat prin Hotărârea nr. 326/2005, astfel încât să nu se aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei magistratului vizat. 

"În acelaşi sens, obligaţia ministrului Justiţiei de a motiva temeinic solicitarea de revocare trebuie să constituie o garanţie împotriva abuzurilor şi arbitrariului, ignorarea acestui principiu fiind de natură să creeze un precedent periculos în privinţa interferenţei politicului în activitatea sistemului judiciar", se mai arată în postare. 

Decizia CSM

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, marţi, propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi. 

Conform legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia preşedintele României. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel