CSM cere să participe la lucrările de revizuire a Constituției

csm
csm

Consiliul Superior al Magistraturii îi va solicita lui Crin Antonescu să invite reprezentanți ai CSM la lucrările comisiei parlamentare de revizuire a Constituției, atunci când se discută chestiuni ce privesc Autoritatea judecătorească.

Reprezentanți ai Consiliului cer să ia parte la lucrările ce vizează ”arhitectura constituțională a Autorității Judecătorești”. Membrii plenului CSM au mai votat, luni, să îi fie transmisă actuala formă a propunerii legislative de revizuire a Constituției, care să cuprindă amendamentele propuse și adoptate de comisiei, ce nu se regăsesc pe pagina de internet a Senatului.

CSM mai dorește revenirea asupra două propuneri de revizuire:  - revizuirea articolului 52 alineatul 3 din Constituţia României, privind obligaţia statului de a exercita în mod obligatoriu acţiunea în regres împotriva magistraţilor, CSM considerând că nu sunt întrunite standardele europene în materie şi că propunerea este contrară opiniilor/avizelor date constant de Comisia de la Veneţia

- propunerea adoptată privind obligaţia de prezentare a oricărei persoane în faţa comisiilor parlamentare. ”Textul poate crea confuzii, în sensul că ar putea fi chemaţi procurorii şi judecătorii de caz sau reprezentanţii Ministerului Public sau ai instanţelor, în legătură cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instanţelor”, argumentează CSM.

Magistrații au precizat că și-au arătat disponibilitatea de a participa la lucrările comisiei parlamentare în mod constant, începând din 12 martie, dar comisia nu a dat curs acestor solicitări nici până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel