CSM a sesizat Inspecția Judiciară după ce Tăriceanu i-a cerut lui Iohannis demiterea șefilor DNA și ICCJ

[] []

27 mai 2015 / 15:07
Salveaza PDF Comentarii

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, miercuri, că a sesizat Inspecția Judiciară după ce președintele Senatului i-a cerut șefului statului, Klaus Iohannis, demiterea conducătorilor de la DNA și ÎCCJ. CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a constata dacă a fost încălcată independenţei justiţiei, dar a solicitat și verificări cu privire la activitatea şi conduita procurorilor şi judecătorilor implicaţi în soluţionarea cauzei Marianei Rarinca.

Iată comunicatul CSM:

”Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de acţiunile concertate ale unor reprezentanţi ai Senatului României şi a unei părţi din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorităţii puterii judecătoreşti şi a sistemului judiciar în ansamblul său. 

Exploatarea instituţională şi mediatică a soluţiei definitive de achitare pronunţată de o instanţă judecătorească şi stigmatizarea publică a persoanei preşedintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziţiei şi rangului instituţional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, şi anume, acela al sesizării instituţiilor abilitate în legătură cu o situaţie sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetăţenilor în calitatea sistemului judiciar şi de forţare a limitelor constituţionale de putere.

În acelaşi registru de cauze şi efecte se situează sugestia public afirmată de complicitate, în instrumentarea acestei cauze, între persoana preşedintelui ÎCCJ şi procurorul–şef al DNA ce tinde să explice şi să motiveze într-o logică periculoasă şi globalizatoare situaţii şi contexte privitoare la actul de justiţie din agenda actuală a puterii legislative şi a unor reprezentanţi de vârf ai vieţii politice româneşti.

Vezi și: Judecătorul Cristi Danileț, scrisoare deschisă către senatorii care i-au cerut lui Iohannis demiterea lui Stanciu și Kovesi

 

În acest context, Consiliului Superior al Magistraturii va sesiza Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor instituţionale ale unor reprezentanţi ai Senatului României, a afirmaţiilor publice de dată recentă ale domnului Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de Preşedinte al acestuia, precum şi a direcţiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile instituţionale şi publice ale reprezentanţilor puterii legislative, liderilor politici şi formatorilor de opinie, ale căror declaraţii depăşesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu dispoziţiile art. 97 din Legea nr. 303/2004, va sesiza Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii de verificări privind activitatea şi conduita procurorilor şi judecătorilor implicaţi în soluţionarea cauzei.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că sistemul judiciar are propriile mecanisme de control şi reglare funcţională şi atenţionează asupra potenţialului de escaladare a unor tensiuni interinstituţionale şi sociale artificiale, cu consecinţe negative. 

Consiliul solicită tuturor celor implicaţi sau antrenaţi în această problematică să apeleze la acţiuni şi discursuri echilibrate, raţionale şi lucide, ca unic mod de apărare a principiilor statului de drept şi a valorilor democratice”.

Vezi și: Călin Popescu Tariceanu îi cere lui Klaus Iohannis demisia șefei DNA, Codruța Kovesi și a președintelui ÎCCJ, Livia Stanciu

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24