CSM sare la gâtul Elenei Udrea! Declarația care i-a supărat pe magistrați

Plenul CSM a apreciat, marţi, că deputatul Elena Udrea, prin afirmaţiile făcute la un post de televiziune pe 10 mai, 'a depăşit limitele admisibile ale discursului public', aducând atingere independenţei procurorilor DNA şi sistemului judiciar în ansamblul său.

De asemenea, în temeiul protocolului privind colaborarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, plenul CSM a hotărât sesizarea CNA în acest caz. În şedinţa de marţi, plenul CSM a apreciat că afirmaţiile deputatului Elena Udrea din emisiunea 'Ediţia de seară' difuzată de postul România TV în data de 10 mai au adus atingere independenţei procurorilor DNA şi sistemului judiciar în ansamblul său, precizează CSM într-un comunicat.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 16 mai a preşedintelui CSM, formulată ca urmare a sesizării DNA.

'Afirmaţiile doamnei deputat au făcut referire la existenţa unor interferenţe între activitatea DNA, SRI şi clasa politică, la constituirea, instrumentarea şi soluţionarea unor dosare penale în mod arbitrar şi nelegal, precum şi la luarea unor măsuri privative de libertate la ordinul procurorului-şef al DNA, în scopul discreditării sale într-un anumit moment politic', se arată în comunicat.

Inspectorii judiciari au constatat că procedurile judiciare vizând constituirea dosarelor penale şi luarea măsurilor privative de libertate efectuate de procurorii DNA şi judecătorii investiţi cu soluţionarea cauzelor privind-o pe Udrea au respectat dispoziţiile legale şi dreptul la apărare, neexistând indicii de natură să pună în discuţie independenţa procurorilor DNA sau a sistemului judiciar. Totodată, s-a reţinut că raporturile instituţionale dintre DNA şi SRI se desfăşoară conform prevederilor legale, care reglementează activitatea celor două instituţii.

'Afirmaţiile publice menţionate reprezintă o denaturare a realităţii faptice şi pot crea un dubiu serios cu privire la independenţa şi deontologia profesională a procurorilor DNA. Acreditarea ideii unei funcţionări nelegale a sistemului judiciar de către o persoană publică - deputat în Parlamentul României şi fost ministru în Guvernul României - decredibilizează magistraţii şi întregul sistem judiciar şi au un impact profund asupra justiţiabililor, afectându-le încrederea în actul de justiţie', precizează CSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel