Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a vorbit, joi, despre introducerea certificatului verde de vaccinare în România. Ministrul a subliniat că aceasta măsură poate da șansa unor sectoare economice să funcționeze, în loc să fie închise.
A fost aprobat în ședința CNSU certificatul verde în România. S-a decis ca la nunți, botezuri cinematograf, meciuri, restaurante să se intre numai cu certificat verde unde incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori.
Cseke Attila, întrebat dacă acestă măsură este una discriminatorie, a spus că aceasta este o variantă propusă acum pentru a ajuta anumite sectoare private şi economice să îşi continue activitatea cu anumite reguli pentru cei vaccinaţi sau trecuți prin boală. Mai mult, ministrul face apel la responsabilizare.
„În afară de cifrele care evident sunt cele care sunt cunoscute și arată tendința crescătoare, și așa va fi și în perioada următoare, astăzi avem în vigoare o reglementare legală care ne spune că, la o incidență de peste 3 la mie de cazuri, aceste tipuri de activități despre care au hotărât astăzi CNSU practic se interzic. Deci, la peste 3 la mie incidență, restaurantele nu mai pot servi decât în exterior, evenimentele nu mai pot avea loc sau în condiții foarte restricționate și atunci noi am urmărit următoarea chestiune. A nu închide economia, aşa cum a fost anul trecut, şi nu vrem să ne întoarcem acolo. Vrem să lăsăm partea însemnată a economiei și tot ce se poate deschisă. Aceasta este reglementarea legală aflată astăzi în vigoare. Soluția pe care noi o propunem și care desigur se va discuta și în ședința de Guvern, este aceea de a lăsa totuși aceste segmente de activități deschise și de a lăsa posibilitatea de a ne folosi de aceste activități pentru cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală, deci au acest certificat verde. Nu este nimic nou și nu este nimic deosebit de alte țări europene. Facem ceea ce au făcut și alții, nu pentru că au făcut și alții, ci pentru că aceasta este o metodă de prevenție, dar este și o metodă de responsabilizare a societății și este o metodă de a lăsa deschisă economia", a spus ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, joi după-amiază, la Antena 3.
În prezent, în spitalele din România mai sunt libere 109 paturi ATI COVID. Dintre acestea 40 sunt pentru copii, anunță autoritățile.
De asemenea, în spitalele din București mai sunt libere doar trei paturi pentru persoanele infectate în stare gravă.
Potrivit statisticii, în unitățile sanitare de România, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.271. Dintre acestea, 741 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 182 sunt minori. 170 sunt internați în secții și 12 se află la Terapie Intensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu