Cseke Attila dă câte 1.500 de euro, de cuplu, pentru fertilizare in vitro, dar pentru medicamente sau indemnizații nu avem fonduri suficiente

fertilizare-in-vitro
fertilizare-in-vitro

Ministerul Sănătăţii va începe, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro şi embriotransfer în scopul de a asigura fondurile necesare realizării procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Bugetul programului este de 4 milioane de lei şi va susţine financiar o sigură procedură de fertilizare in vitro în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere, adică 1.200 de euro pentru procedură şi 300 pentru cuplu dacă procedura are succes, a explicat Attila Cseke, potrivit Agerpres.

"În România există 19 unităţi sanitare, publice şi private, în care se fac proceduri de fertilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze. Menţionez că instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita de la pacient coplată", a spus ministrul.

Criteriile de includere în program sunt următoarele: vârsta femeii trebuie să fie între 24 şi 40 de ani, întrucât medicii specialişti au ales acest interval de vârstă pentru că rata de succes a intervenţiei este mai mare de 28,2%. Un alt criteriu este acela ca cel puţin un membru al cuplului să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România. De asemenea, cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutul de asigurat de cel puţin 24 de luni, cuplul să fie stabil căsătorit de cel puţin doi ani şi niciunul din membrii cuplului să aibă copil în viaţă.

Pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare. De asemenea, trebuie ca rezerva ovariană în limite normale să fie probată de o analiză specială, iar cuplul - autolog, adică să fie soţ şi soţie şi nu să fie o persoană din afara cuplului.

Ministerul Sănătăţii a precizat că, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Transplant, în 2007 au fost efectuate 1.017 fertilizări in vitro, iar în 2008 - 1.558. "Cifrele sunt însă subevaluate", a precizat ministrul Sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel