Crucișătorul Moscova, scos din joc. Lovitură pentru Putin! ”De la o distanță de 30-35 de km, rachetele nu mai puteau fi detectate”

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, Crucișătorul „Moscova”, s-a scufundat.

Ucraina a anunțat că a lovit cu rachete și a avariat nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, Crucișătorul „Moscova”. „Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat avarii serioase navei rusești. Glorie Ucrainei!”, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko, pe canalul său de Telegram. Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat și el, într-o intervenție pe YouTube, că „s-a petrecut o surpriză cu nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră”.

„Ce s-a întâmplat astăzi este, de fapt, unul dintre cele mai importante evenimente de la începutul acestui război. E vorba despre o nasă rusească, cea mai importantă din Marea Neagră, Crucișătorul, nava amiral a rușilor din Marea Neagră. Se numește Moscova. E important inclusiv cum se numește, din punct de vedere psihologic, din punct de vedere al impactului pe care îl are această situație. Acest Crucișător a fost lovit, spun ucrainenii, de două rachete Neptun. Aici e ceva curios, pentru că acest Crucișător are capacitatea de a lovi niște rachete Neptun. Situația stă în felul următor: rușii nu au negat acest lucru. Ministrul rus al Apărării spune că a fost doar un incendiu”, a spus Mihai Gâdea, joi seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”.

Ulterior, Mihai Gâdea l-a întrebat pe Ioan Mircea Pașcu ce reprezintă Crucișătorul: „E nava-amiral a flotei ruse în Marea Neagră și flota rusă a jucat și joacă un rol important în plan militar în zona respectivă. Ca atare, eliminarea ei din joc reprezintă, simbolic, o lovitură de mari proporții. Acum nu e sigur, rușii au spus, într-o primă fază, că ceva intern s-a întâmplat. (...) Dacă ucrainenii vin și spun că două rachete de-ale lor au lovit nava, acum, lucrurile trebuie luate și în această cheie.”

„Dincolo de simbolistica acestei nave, cum bine a amintit domnul Pașcu, și tactic, din tot ceea ce am citit în aceste ore, pare a fi un moment de cotitură sau pare a fi un moment mai important decât multe altele din ultimele săptămâni”, a comentat și Cristian Bușoi, prezent în studioul Antena 3. Acesta a adăugat: „Este posibil să asistăm la o contraofensivă puternică și la schimbarea unor traiectorii ale războiului.”

Explicațiile generalului Cristian Barbu

„Sunt câteva lucruri care ne spun că ucrainenii ar fi putut să aibă o astfel de reacție puternică. În primul rând, acest sistem, Neptun, este al ucrainenilor cap-coadă. Este foarte performant, a fost pus în aplicare în 2021, a intrat de curând în dotarea forțelor de coastă. În al doilea rând, Zelenski a apărut cu imaginea acestui crucișător cu o zi înainte și cumva le-a transmis că urmează ca țintă. În al treilea rând, tactica, deși nu a fost cunoscută până acum, este pentru prima dată când s-a folosit această tactică de lovire a unui astfel de crucișător, este extraordinar de propice acestui moment și arată exact cum s-au dezvoltat și trupele de uscat. Adică această idee de a genera atenție într-o anumită direcție, în timp ce lovitura principală vine cu totul altfel.

Care este secretul acestei chestiuni tehnice? Aceste rachete care se îndreptau către Crucișător, de la o distanță de vreo 30-35 de kilometri, nu mai puteau fi detectate. Ele merg la nivelul apei. Ele pot fi detectate în momentul în care sunt lansate, pe prima perioadă a traiectoriei. (...) Dacă au scăpat de radar, și asta e problema, radarul de pe crucișător era prins pe o dronă. În momentul în care toate sistemele sunt prinse pe o dronă, celelalte sisteme nu mai pot fi prinse pentru că deja au trecut la nivelul mării și nu mai pot fi interceptate, iar cele trei sisteme de apărare nu au mai putut fi folosite pentru că a lipsit ochiul, radarul. Lovitura arată că este cu o astfel de rachetă pentru că nava a fost lovită din lateral, adică în partea stângă, exact în zona în care este și depozitul de muniții”, a declarat generalul (r) Cristian Barbu.

UPDATE: Crucișătorul Moscova s-a scufundat!

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că, în mod oficial, crucișătorul Moscova, s-a scufundat. Rusia nu recunoaște că nava s-a scufundat după ce a fost lovită de un sistem de rachete anti-navă ucrainean de tip Neptun, ci precizează că nava amiral s-a scufundat din cauza... condițiilor meteo. Mai multe, AICI!

Zelenski a postat o fotografie cu crucişătorul înainte ca nava să fie avariată

De menționat că Volodimir Zelenski a postat miercuri, pe contul său de Instagram, o fotografie în care ţine în mână timbre emise de Poşta Ucraineană dedicate celebrului gest de sfidare al soldaţilor ucraineni de pe Insula Şerpilor, în care a fost implicat crucişătorul grav avariat. Acel moment de la începutul războiului a devenit unul de referinţă pentru rezistenţa ucrainenilor, iar în el a fost implicat chiar crucişătorul. Poşta ucraineană a făcut un concurs de desene pentru a omagia acel moment şi a emis apoi un timbru dedicat momentului, iar Volodimir Zelenski a postat pe Instagram, miercuri, o imagine cu respectivele timbre.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel