Croația retrage prima variantă a monedei Euro, după acuzații de plagiat

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Prima variantă a monedei Euro din Croația a fost abandonată din cauza controversei privind plagiatul.

Banca Națională a Croației a anunțat o nouă licitație pentru designul monedei euro a țării, după ce un scandal de plagiat a dus la retragerea unei variante anterioare.

Croația se pregătește să adopte moneda euro în 2023 și săptămâna trecută a dezvăluit câștigătorii unui concurs ale căror modele urmau să fie imprimate pe noile monede ale țării balcanice. Controversa s-a centrat în jurul unui logo cu un jder stând pe o ramură, care era izbitor de asemănătoare cu o fotografie făcută de fotograful britanic Iain H. Leach.

Imaginea a fost concepută ca o formă de respect adusă monedei actuale a Croației, kuna – care își trage numele de la un carnivor asemănător unei nevăstuici a cărui blană era folosită ca monedă în Evul Mediu.

După tensiunile privind posibilitatea unui plagiat, câștigătorul concursului și-a retras designul propus, luni, invocând o „atmosferă neplăcută creată în media și pe rețelele de socializare”.

Nikola Tesla, pe varianta monedei Euro din Croația

Câteva ore mai târziu, Banca Națională a Croației a declarat că va lansa un nou apel pentru noi modele în zilele următoare.

Fotograful britanic Iain H.Leach a salutat decizia designerului de a-și retrage depunerea.

„Nu intenționez să dau în judecată pe nimeni. S-a luat o decizie corectă și pentru mine acesta este sfârșitul poveștii”, a spus el unui post de radio croat.

Celelalte modele câștigătoare au inclus monede cu harta Croației, cu renumitul inventator Nikola Tesla și scrierea glagolitică, cel mai vechi alfabet slav cunoscut.

Din cele 27 de state membre ale UE, 19 folosesc în prezent moneda Euro.

Un sondaj Eurobarometru din 2021 a arătat că 61% dintre croați susțin trecerea la euro, în ciuda temerilor că adoptarea monedei ar putea duce la inflație, scrie TheGuardian.

Bitcoin şi Ether în revenire. Creştere de 27% de la minimul anului

Bitcoin a atins sâmbătă cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, extinzând creşterile puternice din sesiunea precedentă. Criptomonedele s-au bucurat de o revenire a apetitului pentru risc şi de o revenire a pieţelor bursiere.

Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns la 41.983 de dolari, marcând o creştere de 27% de la minimul anului de 32.950,72 dolari din 24 ianuarie, relatează Reuters.

Ether, moneda legată de reţeaua blockchain ethereum, a depăşit pragul de 3.000 de dolari pentru prima dată din 21 ianuarie.

Revenirea criptomonedelor a venit în paralel cu o revenire a acţiunilor americane, indicele Nasdaq, cu pondere mare în sectorul tehnologic, a încheiat săptămâna cu câştiguri, în pofida volatilităţii puternice generate de rezultatele financiare, inclusiv de creşterea Amazon şi de rezultatele dezamăgitoare ale Meta, proprietar al Facebook (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel