Criză Venezuela. Cuba, pregătită să intervină

Cuba s-a declarat joi pregătită să contribuie la căutarea unei soluţii în Venezuela, cu ocazia unei vizite la Havana a şefei diplomaţiei canadiene, Chrystia Freeland, relatează AFP.

"Cuba confirmă dispoziţia sa de a participa la iniţiative care promovează dialogul respectuos cu guvernul Venezuelei pe baza respectării suveranităţii statelor, principiilor dreptului internaţional", a scris într-un comunicat Bruno Rodriguez la finalul unei discuţii private cu Chrystia Freeland.

Havana a reafirmat, de asemenea, respingerea "folosirii sau ameninţării cu folosirea forţei şi aplicării de sancţiuni economice coercitive unilaterale care au consecinţe umanitare".

Fără să respingă o intervenţie militară, Washingtonul şi-a înmulţit în ultimele luni sancţiunile financiare împotriva unor demnitari ai guvernului condus de Nicolas Maduro, aliat istoric al Havanei, pentru a încerca să îl forţeze spre renunţarea la putere.

Înainte a ajunge insula comunistă, Chrystia Freeland a subliniat importanţa pentru Canada şi Cuba de "a se reuni pentru a discuta despre criza economică, politică şi umanitară din Venezuela şi despre activitatea" care trebuie depusă "pentru a face faţă acesteia".

"Cuba nu trebuie să facă parte din problema Venezuelei, ci din rezolvarea acesteia", a spus la 7 mai ministra canadiană de externe.

Cu câteva zile mai devreme, premierul canadian, Justin Trudeau, a discutat cu preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, pe tema Venezuelei, analizând în special "modul în care ar putea lucra împreună pentru a găsi o soluţie paşnică a crizei" din această ţară.

Vorbind în numele Grupului de la Lima, din care fac parte peste zece ţări din America Latină alături de Canada, Justin Trudeau a subliniat interesul pe care îl arată aceste state "menţinerii alegerilor libere şi corecte în Venezuela şi respectării Constituţiei sale", potrivit unui comunicat.

Aceste discuţii dintre Ottawa şi Havana despre criza venezueleană au avut loc într-un moment în care o încercare de mediere are loc în Norvegia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel