Criză Ucraina. Victoria Nuland, audiată în Senatul SUA: Rusia trimite tancuri și artilerie grea în Estul Ucrainei

Asistentul secretarului american de Stat pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a declarat în cadrul unei audieri în Comisia pentru Politică Externă a Senatului SUA că Rusia a trimis recent în Estul Ucrainei tancuri, vehicule blindate și artilerie grea. Din data de 15 februarie, în Estul Ucrainei ar trebui să guverneze un armistițiu de încetare a focului.

Datele lui Nuland au fost confirmate de Brian P. McKeon, adjunctul subsecretarului american pentru Apărare, care a subliniat că Rusia le trimite separatiștilor echipament militar. Răspunzând unei întrebări, el a arătat că "nu poate nimeni aprecia" când va face Putin următoarea mișcare.

(Discursul integral al Victoriei Nuland în fața Comisiei de specialitate a Senatului SUA, fără răspunsurile aferente întrebărilor ulterioare)

Întrebată de un senator dacă acțiunile Rusiei în Ucraina reprezintă o invazie, Nuland a răspuns că se simte "confortabilă" cu această definiție, evitând să rostească ea însăși cuvântul.

Nuland a spus că "după estimările noastre, între 400-500 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina".

Senatorii americani au afișat frustrare față de evoluția crizei din Ucraina și au insistat pentru răspunsuri clare ale membrilor ramurii executive. Reprezentanții secretarului de Stat, Pentagonului și Trezoreriei SUA au răspuns la întrebări legate de situația economică a Ucrainei, opțiunea înarmării Kievului, politica SUA față de partenerii NATO din flancul Estic și colaborarea cu Uniunea Europeană.

Culise: Germania e alarmată din cauza Victoriei Nuland și a generalului Breedlove

Cei mai mulți dintre senatorii americani au subliniat că sunt în favoarea livrării de arme letale Ucrainei.

Unul dintre senatori a notat, imediat după ce a luat cuvântul, că simte că "partenerii noștri nu mai au încredere în noi și inamicii nu se mai tem de noi".

Nuland: Urmează noi sancțiuni dacă armistițiul de la Minsk eșuează

"Angajamentele Rusiei sub acordul de la Minsk sunt foarte clare și, din nou, este alegerea Rusiei. După cum a spus și președintele, vom judeca Rusia după faptele sale, nu după cuvinte. SUA vor începe să reducă din sancțiuni doar dacă înțelegerea de la Minsk este pe deplin implementată.

Dar reversul este la fel de valabil. Deja am început consultările cu partenerii noștri americani referitor la noi sancțiuni dacă Rusia va continua să alimenteze conflictul din Est sau din alte părți ale Ucrainei, dacă va eșua să implementeze armistițiul de la Minsk sau dacă va înșfăca mai mult teritoriu, cum am văzut la Debalțeve", a declarat Nuland.

"În Crimeea domnește teroarea"

Victoria Nuland a declarat că separatiștii pro-ruși au instaurat o "domnie a terorii" în Estul Ucrainei și în peninsula Crimeea.

"Deși Ucraina construiește o națiune pașnică, democratică și independentă pe 93% din teritoriul ei, Crimeea și estul Ucrainei trăiesc într-o domnie a terorii", a subliniat Victoria Nuland. Ea a condamnat  "ocuparea ilegală și încălcarea drepturilor omului" în Crimeea anexată anul trecut de Rusia, precum și "violența și jafurile îngrozitoare" la care se dedau "Rusia și marionetele separatiste" din estul Ucrainei.

"Acest conflict fabricat, controlat de Kremlin, alimentat de tancuri și de armele grele rusești, finanțat de contribuabilii ruși, a costat viața a peste 6.000 de ucraineni, dar și a sute de tineri ruși trimiși acolo de Kremlin ca să lupte și să moară într-un război pe care guvernul lor îl neagă", a continuat Victoria Nuland.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel