Criză Ucraina: Orașul Debalțevo a căzut în mâinile separatiștilor, după armistițiul de la Minsk

Separatiștii pretind că au preluat controlul asupra orașului strategic Debalțevo, în urma unor lupte susținute cu trupele Kievului desfășurate după intrarea în vigoare a armistițiului de la Minsk, potrivit AP.

Debalțevo, nod de comunicații strategic din Estul Ucrainei, leagă cele două capitale separatiste, Lugansk și Donețk, și a fost scena unor lupte aprige și după ziua de duminică, atunci când a intrat în vigoare acordul de încetare a ostilităților de la Minsk.

Comandantul forțelor americane în Europa spunea la sfârșitul săptămânii trecute că Rusia a dislocat 10 batalioane de soldați la granița cu Ucraina și că forțe ruse intervin direct în luptele din orașul Debalțevo.

Summit Minsk. Putin anunță un armistițiu în Estul Ucrainei

Un lider separatist declarase marți pentru Reuters că insurgenții nu au dreptul "moral" să pună capăt acțiunilor militare pentru preluarea controlului asupra Debalțevo, pe care, spun ei, l-au încercuit.

"Noi nu avem dreptul (să oprim luptele pentru controlul Debalțevo). Este chiar un aspect moral pentru noi. Acesta este un teritoriu intern" al "republicii populare" Donețk, a subliniat Denis Pușilin, în timp ce armata ucraineană susținea contrariul și afirma că, în conformitate cu acordurile încheiate joia trecută la Minsk, Debalțevo intră sub controlul ucrainenilor.

Președinția Ucrainei anunță că Petro Poroșenko și secretarul american de Stat, John Kerry, au avut marți o discuție telefonică, în cadrul căreia "părțile și-au exprimat îngrijorarea că regimul armistițiului a fost violat de militanți, în ciuda înțelegerii de la Minsk din 12 februarie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel