EXCLUSIV  Criza medicamentelor. Cristian Buşoi: Sunt foarte îngrijorat. România are cea mai GREA problemă

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a vorbit despre situaţia medicamentelor de pe piaţa din România, afirmând că este foarte îngrijorat. 

Cristian Buşoi a vorbit, într-un interviu acordat DC News, despre problema lipsei unor medicamente de pe piaţă, explicând şi care sunt cauzele acestui fenomen. 

"Pe acest subiect sunt foarte îngrijorat şi cred că toţi cei care sunt direct implicaţi sunt îngrijoraţi în acest moment. Deja înainte de criza coronavirus exista un risc mare de lipsă de medicamente şi existau situaţii punctuale în mai multe ţări în care anumite medicamente esenţiale lipseau. Aici sunt două chestiuni: pe de o parte vorbim de accesul deficitar la medicamente ieftine, generice, medicamente care sunt cu adevărat necesare pentru boli foarte răspândite, chiar cronice, şi care ţin în cea mai mare măsură de discontinuităţi în aprovizionare. Am ajuns la situaţia în care cele mai multe medicamente generice la nivel mondial se produceau în 2-3 locuri din China şi în câteva locuri din India. Acolo se concentra cea mai mare producţie.

Ori atunci când aceste fabrici aveau probleme sau discontinuităţi în aprovizionarea cu materii prime, cu acele substanţe care stau la baza producerii pastilelor lucrurile deveneau complicate şi nu se mai găseau", a explicat Cristian Buşoi.

Situaţie dificilă în România

"Apoi, prin politica medicamentului din anumite ţări europene – şi aici România are cea mai grea problemă cu clawback-ul foarte crescut, cu preţul cel mai mic la preţ european – pur şi simplu, economic, producătorii şi importatorii au explicat că nu mai era rentabil ca şi cost să aducă aceste medicamente. De aceea din România au dispărut peste 2.000 de medicamente în ultimii ani", apreciază europarlamentarul Cristian Buşoi.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel