Acuzații dure: Ministerul ignoră interesul pacienților

Asociațiile reprezentative ale pacienților şi cele din industria farmaceutică avertizează că noua politică de prețuri pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății ignoră cu totul interesul pacienților.

Măsurile corectoare propuse în noua metodologie nu aduc nicio îmbunătățire, din contră, accentuează criza medicamentelor şi agravează starea de sănătate a populației României generând dispariția unui număr şi mai mare de medicamente de pe piață, în acelaşi timp accesul la medicamentele nou introduse în lista de compensate fiind blocat prin lipsa protocoalelor terapeutice.

Recent propusa metodologie impune în continuare scăderea prețului medicamentelor sub minimul european şi, deşi este o scădere etapizată, consecințele vor fi aceleaşi. Accesul pacienților la medicamente va fi din ce în ce mai limitat, în timp ce la bugetul de stat nu se va realiza nicio economie.

Metodologia de prețuri impune ca prețul medicamentelor să fie la nivelul minimului european calculat prin raportare la 12 țări europene. În anul 2015, a fost introdus articolul 8.1 care reglementa referențierea prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice, ceea ce ar fi condus la o scădere de 35% sub minimul european deja stabilit şi, implicit, la dispariția medicamentelor de pe piață. Deşi temporizată, actuala metodologia de calcul nu rezolvă problema.

[citeste si]

Cezar Irimia, Preşedinte al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR):

,,Ne confruntăm cu o criză a medicamentelor fără precedent. Autoritățile au uitat că orice măsură în domeniul Sănătății trebuie să fie în beneficiul pacienților români. La nivel declarativ le pasă şi iau măsuri, dar de fapt măsurile rămân doar pe hârtie şi medicamentele tot nu ajung la pacienți. Medicii nu pot prescrie medicamentele nou incluse pe lista de compensate pentru că nu au fost scrise protocoalele, iar pacienții îşi caută cu disperare medicamentele în țările vecine. Primim zilnic zeci de strigăte de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu îi putem ajuta.”

Radu Gănescu, Preşedinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC):

,,După ce Guvernul şi Ministerul păreau că au înțeles esența problemei, faptul că prețurile mici duc la lipsa medicamentelor, se pare că n-au avut curajul să ia deciziile corecte. Suntem de-a dreptul dezamăgiți şi ne temem pentru viitorul nostru.”

Rozalina Lăpădatu, Preşedinte al Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educație (IDSE):

,,Nu înțelegem care este îmbunătățirea adusă de metodologia recent propusă de autorități. În continuare se vorbeşte de scăderea prețurilor sub minimul european deja impus ceea ce înseamnă că toate riscurile privind dispariția medicamentelor de pe piață rămân neschimbate. De fapt, se înlocuieşte o incertitudine cu certitudinea că nu există nicio şansă să stopăm dispariția medicamentelor de pe piață.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel