Criză Iran: Reuniune extraordinară a miniştrilor de externe ai statelor UE

Miniştrii afacerilor de externe ai statelor Uniunii Europene se vor întâlni vineri la Bruxelles pentru a discuta despre criza iraniană, informează luni surse diplomatice citate de AFP.

Această reuniune va începe de la ora 14.00 (13.00 GMT), într-un context în care UE încearcă să aplaneze tensiunile după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid aerian american la Bagdad. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că regretă profund ultimul anunţ al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogăţirea uraniului.

Punerea completă în aplicare de către toţi a acordului privind programul nuclear este acum mai importantă ca oricând, pentru stabilitatea regională şi securitatea mondială, a postat Borrell pe Twitter. El a mai spus că 'discută cu toţi participanţii cu privire la calea de urmat'. Înaltul reprezentant a subliniat că UE se va baza pe munca Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a evalua consecinţele.

'Trebuie să avem încredere şi să vedem ce zice Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică despre faptele din teren', a explicat Peter Stano, purtătorul său de cuvânt, în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene. Duminică, Josep Borrell i-a lansat o invitaţie ministrului iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, să vină la Bruxelles, făcând apel la o nouă 'detensionare' a situaţiei din Orientul Mijlociu. 'Există o înţelegere mutuală că angajamentul ar trebui să continue, dar ţine de iranieni să ne spună cum vor să procedeze', a spus Peter Stano. Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că 'a existat multă activitate, multe apeluri telefonice'. Ambasadorii ţărilor NATO s-au reunit şi ei luni după-amiază pentru a discuta despre criza dintre SUA şi Iran, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel