Criza franco-italiană: Salvini se implică direct

Sebastian Florea / 11 feb 2019 / 19:11 Salveaza PDF Comentarii

Matteo Salvini se declară gata să meargă săptămâna aceasta la Paris.

Vicepremierul Italiei Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă dreapta Liga, s-a declarat dispus, luni, să se deplaseze în cursul acestei săptămâni la Paris pentru a avea 'din nou bune relaţii' cu Franţa, care joi şi-a rechemat ambasadorul de la Roma în semn de protest împotriva guvernului italian, transmite AFP. 'Sunt disponibil pentru a-l primi la Roma sau pentru a mă deplasa la Paris, chiar săptămâna aceasta', a declarat Salvini, care este şi ministru de interne, referindu-se la omologul său francez Christophe Castaner.

Afirmaţia sa survine după ce săptămâna trecută el i-a adresat lui Castaner o scrisoare pentru a-l invita în vederea discutării unor dosare sensibile în aria lor de competenţă, dar la un miting electoral a susţinut că de fapt l-a 'convocat' pe ministrul francez, atrăgându-şi din partea acestuia replica seacă: 'eu nu sunt convocat'. Luni, Salvini a încercat din nou să calmeze tensiunile. 'Consider că revenirea la bune relaţii (cu Franţa, n.red.) este fundamentală, cu cât mai curând cu atât mai bine', a asigurat el.

Ambasador, rechemat

 

Joia trecută, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în Italia după o serie de declaraţii considerate inacceptabile ale unor responsabili italieni, o escaladare a tensiunilor rară între două ţări din Uniunea Europeană, dar care scoate în evidenţă divizările ce se conturează pe continent cu câteva luni înainte de alegerile europene.

Picătura care a umplut paharul a fost o întâlnire avută marţi în Franţa de celălalt vicepremier italian, Luigi Di Maio, liderul mişcării antisistem 5 Stele, cu 'vestele galbene' care protestează împotriva guvernului francez, întâlnire văzută de Paris drept o 'provocare suplimentară şi inacceptabilă'.

Citește și: Franța - Italia, tensiuni. Salvini își invită omologul la Roma după ce Macron a rechemat ambasadorul

 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28