Criză forță de muncă. Muncitori, salarii-import vs repatriere

Problema forței de muncă în România se agravează de la an la an. Companiile au început să aducă muncitori din Asia, care ajung să aibă pretenții salariale exagerate. Totul în detrimentul posibilității de repatriere a muncitorilor români din Diaspora, care pot rezolva această criză, fără un efort ieșit din comun, ci prin implementarea unor măsuri simple, în acord cu directivele europene. 

Ronen Ginsburg, preşedintele firmei israeliene Danya Cebus  spune că sunt mai multe firme de construcţii din China care vor să vină în România şi că vor aduce cu ele şi muncitori chinezi, din cauza lipsei de forţă de muncă la nivel local. Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii este estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi pentru următorii ani.

"Problema cu muncitorii chinezi este că, atunci când ies din China, nu mai vor 100 de dolari pe lună, ci 1.000-1.500 de dolari. Am vrut să aducem muncitori chinezi la Braşov, pentru că nu găseam muncitori români, dar sunt scumpi. Ştiu că firmele româneşti încep să aducă muncitori din Vietnam, noi am lucrat cu astfel de muncitori şi pot spune că patru muncitori vietnamezi fac cât unul român, în privinţa productivităţii muncii", menţionează şeful Danya Cebus. Compania pe care o conduce lucrează, în prezent, la centrul comercial pe care AFI Europe îl dezvoltă în Braşov. Ambele companii fac parte din acelaşi grup israelian.

În prezent, Danya Cebus lucrează în România cu 520 de persoane pe trei şantiere private din Bucureşti şi Braşov, dar este interesată şi de lucrări de infrastructură. Din acest motiv a depus o ofertă pentru realizarea Centurii Sud de Ocolire a Timişoarei, un contract de peste 80 mil. euro, relatează capital.ro. 

În aceste condiții, repatrierea muncitorilor români din străinătate pare soluția cea mai la îndemână pentru rezolvarea crizei. Companiile ar putea fi stimulate să repatrieze românii din Diaspora prin scutirea de anumite taxe, aspect agreat și de Uniunea Europeană.

Citește și Criză în Catalonia. Românii din Diaspora, CHEMAȚI în țară: SALARII ca în străinătate

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel