Criză diplomatică gravă între Grecia și Libia. Ministrul grec a refuzat să coboare din avion

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nikos Dendias. Sursa Agerpres.
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nikos Dendias. Sursa Agerpres.

O ruptură diplomatică serioasă a avut loc astăzi în Libia între Guvernele de la Atena și Tripoli. De fapt, întâlnirea programată la Tripoli între ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, și șeful Consiliului prezidențial libian, Mohamed Menf.

Șeful diplomației grecești, Nikos Dendias, a sosit în această dimineață pe aeroportul libian, dar apoi a ”refuzat” să debarce și să se întâlnească cu omologul său Najla el Mangoush, scrie Baroons.

Potrivit rapoartelor Ministerului de Externe libian, șeful diplomației din Atena a sosit în această dimineață pe aeroportul din Tripoli, dar apoi a ”refuzat” să debarce și să se întâlnească cu omologul Guvernului de Unitate Națională (GUN) al Libiei, Najla el Mangoush, care era  pe pistă în așteptarea lui Dendias.

”În pofida politicilor și pozițiilor politice iraționale adoptate de ministrul grec de Externe în ultimele zile față de interesele statului libian, care se reflectă în declarațiile sale dezechilibrate privind suveranitatea Libiei și dreptul acesteia de a avea relații care să îndeplinească aspirațiile poporului său, la solicitarea acestora, Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale i-a dat undă verde ministrului grec al Afacerilor Externe pentru a vizita Tripoli astăzi 17.11.2022, prin urmare, Excelența Sa Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale a așteptat conform protocolului diplomatic. Totuși, într-o situație surprinzătoare, ministrul grec a refuzat să coboare din avion și s-a întors fără nicio explicație”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe libian.

Merită menționat că Grecia a protestat public față de memorandumurile de înțelegere semnate recent de GNU din Tripoli cu Turcia. Dendias și-ar fi dorit să viziteze Tripoli, dar fără să se întâlnească cu membri ai Guvernului libian recunoscuți de Națiunile Unite, întâlnindu-se doar cu președintele Menfi.

Potrivit Ministerului grec de Externe, zborul lui Dendias a mers apoi spre Benghazi, în estul Libiei, administrat de un guvern paralel nerecunoscut de ONU, unde ministrul este de așteptat să se întâlnească cu președintele Camerei Reprezentanților din Tobruk, Aguila Saleh, și ”alți oficiali libieni”.

Răspunsul de la Atena

Potrivit Atenei, vizita ministrului Dendias la Tripoli a fost anulată deoarece Ministerul Afacerilor Externe libian ar fi ”încălcat acordul existent”

"Doamna ministru Mangoush a încercat să îmi mpună prin prezența ei la aeroport să mă întâlnesc cu ea. În consecință, am întrerupt vizita la Tripoli și am zburat la Benghazi, unde a fost respectat programul", a spus ministrul grec.

Ministerul grec de Externe anunță că, în orice caz, vizita lui Dendias în estul Libiei, sau la Benghazi, ”continuă în mod regulat”.

În vizita sa la Benghazi , minstrul elen a donat trei cutii mici de vaccinuri împotriva coronavirusului și suma de 550.000 de euro (568.000 de dolari) pentru reconstrucția portului din Programul Alimentar Mondial.

El s-a întâlnit, de asemenea, cu membri ai parlamentului din est, pe Twitter că le-a mulțumit pentru ”poziția lor clară privind condamnarea „memorandumului” turco-libian în 2019 și a celui semnat în octombrie”.

Ulterior, Dendias l-a întâlnit pe omul militar Khalifa Haftar, pentru discuții despre care a spus că s-au concentrat ”pe necesitatea stabilizării #Libiei și a promovării păcii și stabilității în regiunea mai largă”, potrivit contului său de Twitter.

Libia a fost afectată de violență de la răsturnarea regimului lui Moamer Kadhafi într-o revoltă susținută de NATO din 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel