Forbes - Criza Covid și războiul din Ucraina, o binecuvântare pentru mulți. A crescut numărul miliardarilor în ultimii doi ani. Se cer taxe extraordinare pe extra-profiturile pandemice

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Printre cei care s-au îmbogățit se numără proprietarii marilor companii alimentare, energetice și farmaceutice.

Pandemia de coronavirus a creat o criză globală care a pus în dificultate mulți oameni și familii în fiecare țară a lumii. Cu toate acestea, nu a fost un lucru rău pentru toată lumea, pentru mulți a fost chiar o adevărată binecuvântare, potrivit Europa Today.

Covid a făcut să crească bogăția miliardarilor, făcând-o să crească în doar doi ani mai mult decât a crescut în primii 23 de ani ai sondajelor Forbes: acum este de 13,9% din PIB-ul mondial, o pondere mai mult decât triplată de la 4,4% în 2000. În principal proprietarii marilor companii alimentare, energetice și farmaceutice au fost cei care s-au îmbogățit.

A crescut numărul miliardarilor: câte unul la fiecare 30 de ore

Nu numai atât: a crescut și numărul miliardarilor. În total sunt 573 de NOI MILIARDARI în ultimii doi ani, câte unul la 30 de ore. Și toate acestea, în timp ce anul acesta, la fiecare 33 de ore, un milion de oameni riscă sărăcia extremă, adică 263 de milioane.

Plângerea vine de la Oxfam, care, la deschiderea de la Davos, cere guvernelor să introducă taxe extraordinare pe extra-profiturile pandemice (și pe extra-profiturile companiilor energetice) pentru a finanța transferurile publice către familiile aflate în dificultate.

„Pentru miliardari, pandemia, precum și conflictul din Ucraina și creșterea spectaculoasă a prețurilor la alimente și energie, reprezintă o perioadă de prosperitate. Această realitate contrastează cu o nenorocire evidentă a rezultatelor obținute în ultimele decenii în lupta împotriva sărăciei la nivel global”, a explicat Iñigo Macías, șeful de cercetare la Oxfam Intermón.

„Averea acestor miliardari nu a crescut atât de mult și atât de repede într-un timp atât de scurt, pentru că acum lucrează mai mult sau mai productiv”, a subliniat Macías, adăugând că aceștia „controlează și investesc în companii care au profitat de piața lor în creștere, în multe cazuri încălcând drepturile muncitorilor, în timp ce unii își ascund banii în paradisuri fiscale”.

Pe măsură ce prețurile cresc superbogații care controlează marile afaceri se îmbogățesc cu 1 miliard de dolari la două zile

Oxfam subliniază că, pe măsură ce prețurile de consum la produsele alimentare și la bunurile energetice cresc, iar spirala sărăciei extreme amenință să cuprindă 1 milion de oameni în fiecare zi și jumătate în 2022, superbogații care controlează marile afaceri din sectoarele alimentare și energie continuă să să-și crească averile, care au crescut cu 453 de miliarde de dolari de la începutul pandemiei, cu o rată de 1 miliard de dolari la două zile. 

Astăzi, 2.668 de miliardari - cu 573 mai mulți decât în ​​2020 - au o avere netă de 12,7 trilioane de dolari, cu o creștere a pandemiei, în termeni reali, de 3,78 trilioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel