Criză Afganistan. Iulian Chifu, analist politică externă: Principalul contributor au fost serviciile de informații române

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Iulian Chifu, analist de politică externă, a comentat situația din Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea, iar România și-a extras cetățenii din mijlocul haosului pornit.

"Există un fel de ordine în haos. O vom vedea, cel mai probabil, în momentul în care negocierile dintre talibani şi afgani se vor fi finalizat şi un tip de guvern va fi instalat. Fireşte, acest lucru se va întâmpla după retragerea tuturor trupelor de acolo pentru că durata unei astfel de negocieri e mai lungă. Pentru moment, există un anumit tip de control, în sensul în care drumurile spre aeroport sunt controlate de talibanii care, în afara faptului că merg din uşă în uşă, verifică fiecare mașină şi o fac pentru că au propriile liste de oameni pe care îi vizează, care trebuie să fie eliminaţi - şi unii dintre afgani, alţii chiar străini. Aici este, de fapt, marea controversă.

De asemenea, nu există o structură unitară, sunt grupuri şi triburi şi grupări care acţionează şi în mod individual, în funcţie de comandant. De aici şi dificultatea negocierii unui asemenea tip de tranzit între o bază care este protejată şi relativ sigură, că este ONU, că este o bază de acest tip cu securitate asigurată, că este vorba de cealaltă reprezentanță UE şi aeroporturi. Este bine că s-a reuşit această negociere.

Nu este vorba de noroc, în primul rând. Este vorba despre ştiinţă, de capacitate şi, aţi văzut, la bază, principalul contributor în acest tip de realitate au fost serviciile de informații române. Nu ştim care dintre ele şi probabil nu vom ştii niciodată, cum nu vom ştii nici detaliile negocierilor şi nici nu este bine să fie publice.  Importantă este capacitatea de a face o asemenea negociere în condiţii dificile, în condiţii de criză, inclusiv cu o parte pe care nu o recunoşti, cu talibanii care sunt calificaţi drept organizaţie teroristă în foarte multe state, şi faptul că ai reuşit să îţi extragi cetăţenii. Fireşte, mai urmează şi zborul, dar, pentru moment, aeroportul Kabul este apărat de americani şi este capabil să facă aceste transporturi inclusiv pentru partea română", a declarat Iulian Chifu, la Antena 3.

Vezi și: Armamentul SUA lăsat în Afganistan, în mâinile talibanilor. Ion Petrescu, analist militar: Bazar pentru celulele limitrofe. Este un pericol!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel