Cristian Mungiu, Cavaler în Legiunea de Onoare franceză: Semnificația e mai amplă

Cristian Mungiu
Cristian Mungiu

Regizorul Cristian Mungiu a declarat la numai o zi de când a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, că este bucuros de aprecierea primită din partea statului francez. 

"M-am bucurat. M-am bucurat în primul rând pentru că sunt om. M-am bucurat pentru că e o apreciere, o apreciere care pentru mine vine din partea cuiva care nu are niciun interes. E o apreciere cu atât mai plăcută cu cât vine de la o instanţă reprezentând o ţară care e foarte competentă în acest domeniu al cinemaului, al culturii în general. Cred că putem considera Franţa ca o ţară importantă pentru cultura europeană. Faptul că această ţară certifică o calitate a muncii mele şi a muncii noastre, în general, ca cinema în România, nu poate decât să ne bucure. Asta în condiţiile în care o bună parte din stima de care ne bucurăm aici se datorează Franţei şi acestui festival, care de fapt ne-a impus pe scena mondială", a afirmat Cristian Mungiu. 

El a recunoscut că nu s-ar fi bucurat de atâta celebritate dacă francezii nu i-ar fi apreciat munca şi nu l-ar fi premiat. 

"Nu am fi fost unde suntem aici, nu aş fi vorbit cu dumneavoastră aici dacă nu aş fi avut norocul să beneficiez de priceperea şi de curiozitatea lor de a-mi fi ales filmele de fiecare dată şi de a le fi pus în această lumină colosală pe care o aduce acel festival foarte popular. Mai departe s-a văzut că exista o valoare asociată acestor filme şi asta a ajuns la nivelul de stimă şi respect pentru cinemaul românesc de astăzi, nivel care a fost recompensat, pe de o parte, din premiile de la acel festival şi, pe de altă parte, prin aceste distincţii individuale pe care poate le-am primit eu, poate le-au primit alţii", a spus Mungiu. 

Semnificația, mai amplă

Regizorul ieşean a atras atenţia că "e bine uneori să încercăm să stimăm şi conţinutul, şi nu doar stima altora". 

"Astăzi m-au felicitat foarte mulţi oameni zicându-mi că e pentru această medalie. Am încercat să le explic ce înseamnă această medalie. O medalie în sine nu e ceva. Semnificaţia ei e mai amplă şi ţine de o stimă pentru calitatea artei pe care am făcut-o noi, deşi e un cuvânt mare. Acolo aş fi vrut să văd o stimă din partea compatrioţilor şi concetăţenilor mei, pentru că de aceea ne mândrim noi cel mai mult, pentru ce-am făcut. Vă spun sincer, ne doare în clipa în care vedem că sunt momente din acelea în care descoperim că am rămas la nivelul unui patriotism din ăla prăfuit de secol XIX şi venim şi vorbim despre imaginea ţării pe care această generaţie nouă de cineaşti nu o păstrează neîntinată, ci, uite, au curajul să spună adevărul. Şi pe noi ne doare să ne uităm în jur şi să vedem care e situaţia, dar ăsta este rostul artei, într-un fel, şi unul dintre rosturile cinemaului, să scoată adevărul la lumină şi să pună nişte oglinzi în faţa societăţii şi societatea se reflectă aşa cum e ea. Dacă nu-i place ce vede acolo, trebuie să lucrăm cu toţii la conţinut, şi nu la felul cum ţinem oglinda, că nu e frumos să dăm gunoiul sub preş", a declarat regizorul. 

Regizorul Cristian Mungiu a primit joi Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, decoraţia fiindu-i înmânată de ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis. Aceasta este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, instituită în 1802 şi acordată neîntrerupt din anul 1804. 

Cristian Mungiu a fost răsplătit pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2007) cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes - Palme d'Or, în acelaşi an primind şi Premiul "Cel mai bun regizor european". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel