EXCLUSIV  Cristian Erbașu, intervenție aplaudată în dezbaterea DCNews despre construcții: Când se spune îmbunătățire, este egal cu îngreunare și complicare

Cristian Erbaşu (FPSC): Unul dintre motivele pentru care PNRR-ul va avea o mare bucată de insucces / Foto: DC NEWS
Cristian Erbaşu (FPSC): Unul dintre motivele pentru care PNRR-ul va avea o mare bucată de insucces / Foto: DC NEWS

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), a explicat care sunt problemele de care s-ar putea lovi proiectele din PNRR.

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), susține necesitatea controalelor în domeniul construcțiilor, dar spune că acestea ar trebui să fie mai puține și mai bune. În privința autorizațiilor și avizelor pe care trebuie să le obțină investitorii și timpul prelungit în care acestea sunt emise, Erbașu susține că acest aspect ar putea reprezenta o problemă inclusiv pentru implementarea proiectelor din PNRR.

"Vreau să vă spun vizavi de controale. Sunt utile controalele, dar controalele profesioniste și numărul lor trebuie să fie mic, dar bine făcute. Controalele să fie bine făcute. Sunt multe, noi avem puțini oameni la dispoziție, pe cei mai buni oameni trebuie să-i punem la dispoziția controalelor și avem cam 7-10 controale pe linia unei investiții, începând cu controlul beneficiarului, consultantul și mergem mai departe și ajungem la DLAF, DNA și alte minuni.

Din păcate, nu sunt specialiști nici acolo, nici noi nu îi mai avem. Vă spun că e singurul loc unde vor să mai vină tinerii să lucreze sau chiar specialiștii, nu mai rămân în firmele și de proiectare, și de execuție, și vor să se ducă să controleze. Ei, se va ajunge și deja s-a ajuns, că n-o să mai aibă pe cine să controleze. Se vor controla între ei până la urmă.

Cristian Erbaşu: Acesta va fi unul dintre motivele pentru care PNRR-ul va avea o mare bucată de insucces

În ceea ce privește autorizațiile, să știți că aceleași probleme pe care le avem noi în poziția de investitori de a obține autorizații sau avize, le are chiar statul, cu propriile lui investiții. Acesta va fi unul dintre motivele pentru care PNRR-ul va avea o mare bucată de insucces. Spre deosebire de fondurile europene, PNRR-ul are niște borne fixe. Din păcate, m-am uitat și eu pe program, însă aceste dezbateri le știm toți, plecăm de aici și în final fiecare face cum îl taie capul.

Dialogul există, dar când se ia decizia, se ia decizia doar pe anumite repere și, din nefericire, noi nu învățăm din greșelile trecutului, ba din contră, amplificăm. La noi când se spune îmbunătățire este egal cu îngreunare și complicare. Fiecare vine cu câte o idee, rămân cele dinainte și nu numai că sunt mai multe, dar se mai bat și cap în cap de foarte multe ori", a declarat Cristian Erbaşu, în cadrul dezbaterii "Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului", organizată de DC NEWS.

”Nu corupția ucide, birocrația ucide”. Constantin Șebeșanu: Construim în 2 ani și ne trebuie 5 ani să ne autorizăm. Suntem îngropați în documente

Constantin Șebeșanu, CEO al companiei Impact Developer & Contractor, susține că una dintre cele mai mari probleme ale României este birocrația. Autorizațiile și avizele încă se obțin foarte greu, iar în unele cazuri poate dura chiar și ani până când toată documentația este gata. ”Noi construim în 2 ani și ne trebuie 5 ani să ne autorizăm”, susține Constantin Șebeșanu.

"Apropo de procesele de autorizare și avizare, ne întoarcem iar la partea de asumare. Noi ne asumăm lucruri și plătim pentru greșelile noastre, trebuie și administrația să-și asume că poate elibera în maximum 30 de zile un document, să-și asume că nu corupția ucide, ci birocrația ucide. Corupția este efectul birocrației, dacă nu ar fi birocrație, nu ar fi corupție. Noi suntem îngropați în documente. La noi în companie 80% din timp îl petrecem pentru lucruri la care nu aducem valoare adăugată. Facem dosare, tone de dosare, producem hârtii", a declarat Constantin Șebeșanu. Vezi continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel