EXCLUSIV  ”Nu corupția ucide, birocrația ucide”. Constantin Șebeșanu: Construim în 2 ani și ne trebuie 5 ani să ne autorizăm. Suntem îngropați în documente

Constantin Șebeșanu, CEO al companiei Impact Developer & Contractor, a vorbit despre problema birocrației din România.

 

Constantin Șebeșanu, CEO al companiei Impact Developer & Contractor, susține că una dintre cele mai mari probleme ale României este birocrația. Autorizațiile și avizele încă se obțin foarte greu, iar în unele cazuri poate dura chiar și ani până când toată documentația este gata. ”Noi construim în 2 ani și ne trebuie 5 ani să ne autorizăm”, susține Constantin Șebeșanu.

"Apropo de procesele de autorizare și avizare, ne întoarcem iar la partea de asumare. Noi ne asumăm lucruri și plătim pentru greșelile noastre, trebuie și administrația să-și asume că poate elibera în maximum 30 de zile un document, să-și asume că nu corupția ucide, ci birocrația ucide. Corupția este efectul birocrației, dacă nu ar fi birocrație, nu ar fi corupție. Noi suntem îngropați în documente. La noi în companie 80% din timp îl petrecem pentru lucruri la care nu aducem valoare adăugată. Facem dosare, tone de dosare, producem hârtii.

Constantin Șebeșanu, exemplul unui certificat de urbanism: Este aberant

Vă dau un exemplu, la un certificat de urbanism ni se cer avize de la instituții de unde trebuie să luăm negații. Este aberant. Deci ne cereți un document ca să ajungem la o instituție să ne spună că instituția respectivă nu are nimic de a face cu acel document. Avem oameni care umblă bezmetici, aleargă prin oraș de la o instituție la alta ca să obțină avize. Deci partea asta trebuie să și-o asume. Înțeleg că primăriile nu au resurse, dar poate dacă repornim această industrie le dăm și noi taxe și au resurse să își întărească echipele de urbanism, să putem să ne asumăm și noi, și ei, că respectăm acești termeni și că ne putem planifica activitatea. 

Partea asta de autorizare și avizație, gândiți-vă că la noi ajunge la perioade de 2-3 ani. Noi construim în 2 ani și ne trebuie 5 ani să ne autorizăm. Este aberant. Dacă plecăm cu un plus de doi ani, autorizație minim un an, avizele încă 1-2 ani, deci dacă de astăzi nu deblocăm procedurile noi, în următorii 7-8 nu vom putea construi nimic, cu toate efectele pentru această industrie și în toate direcțiile", a declarat Constantin Șebeșanu. 

"Timpul curge diferit la privat față de stat"

"Cum v-am zis, timpul curge diferit la privat față de stat și asta o știe toată lumea, mai ales noi, cei care suntem aici, noi dăm salarii, nu primim salarii și fiecare oră, fiecare zi ne costă. Atitudinea multor oameni din administrație este o atitudine în care timpul curge, vorbim de luni, de săptămâni, de ani, în care putem să obținem documente.

Deci cred că și aici am putea găsi o soluție și poate că ar fi o idee ca în procesul acesta de autorizare, în procesul de primire a documentelor, să fie o comisie mixtă, cu toate părțile implicate, care să ne accepte sau nu documentele, ca să nu alergăm noi de colo-colo și în secunda în care au fost acceptate să fim convinși că în 30 de zile ni se eliberează. Dacă nu se întâmplă asta, ajungem iar la asumare, instituțiile trebuie să își asume treaba asta, într-o formă sau alta", a mai spus Constantin Șebeșanu, CEO al companiei Impact Developer & Contractor.

3. -imagine fara descriere- (impact_72423200.jpg)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel