Cristian Dide cere participarea la controlul de la Giurgiu, după incidentele din Bolintin Vale

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Asociația Evoluție în Instituție a solicitat oficial Ministerului de Interne prezența la controlul care urmează a fi efectuat la IPJ Giurgiu, ca urmare a violențelor cu care forțele de ordine au acționat în orașul Bolintin Vale, anunţă Cristian Dide.

"În ultimele săptămâni, dar cu precădere în zilele de Paști, au avut loc intervenții brutale ale forțelor de ordine în comunități de romi în întreaga țară. Ce face cazul Bolintin Vale special, este faptul că imagini șocante, filmate cu telefonul mobil de la acea intervenție, au ajuns în spațiul public.

Imaginile dezvăluie, fără echivoc, tortura și tratamentul inuman la care sunt supuși cetățeni fără nici o apărărare. Presa a descris scenele de la Bolintin ca fiind desprinse dintr-o 'juntă militară'. În contextul covid 19, când jurnaliștii nu mai sunt pe teren și informația vine aproape exclusiv de la autorități, care tin de fiecare data sa precizeze ca cetatenii sunt de etnie roma, chiar si atunci cand nu este adevarat, dând o conotație rasială", se arată în comunicatul transmis de către "Evoluţie în instituţie".

Ce a solicitat Asociaţia

"Chiar și după decizia inexplicabilă a autorităților din România de a cere derogări de la obligațiile prevăzute în Convenția Drepturilor Omului, nu pot fi suspendate dreptul la viață și cele care interzic tortura și sclavia. Pentru toate aceste motive, pentru asigurarea transparenței, Asociația Evoluție în Instituție a solicitat Ministrului de interne să aibă un observator la controlul ce urmează să fie făcut la IPJ Giurgiu.

Există temeri în societate că astfel de anchete sunt mușamalizate, iar desfășurarea și rezultatele acestora nu sunt comunicate publicului. Asociația Evoluție în Instituție va oferi atât consultanță, cât și și acces la asistență juridică parților vătămate, prin avocați parteneri", se arată în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel