Cristi Danileţ, amendament Comisie parlamentară: Magistratul român nu e atât de idiot

Judecătorul Cristi Danileţ susţine că amendamentul adoptat miercuri în Comisia specială parlamentară, prin care magistraţii sunt obligaţi să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului, este "o prostie evidentă".

"Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă şi executivă. Asta a votat ieri Camera Deputaţilor. E o prostie evidentă şi voi explica.

Magistratul român nu e atât de idiot încât, în timpul unui proces sau în conţinutul unui document judiciar, să spună sau să facă ceva defăimător la adresa Parlamentului, Guvernului sau preşedintelui ţării. Nu s-a întâmplat asta niciodată şi nu ar fi motive să se întâmple. Dacă tot vrei să defăimezi o instituţie, o faci pe FB şi ai scăpat, căci doar pe FB nu eşti în exercitarea atribuţiilor de serviciu chiar dacă eşti la birou!', a scris Danileţ, joi, într-un mesaj pe Facebook.

Cod deontologic

Cristi Danileţ arată că magistraţii au un cod deontologic care interzice manifestări de acest gen faţă de orice persoană sau instituţie. "Magistraţii au din 2005 un cod deontologic şi o abatere disciplinară care interzic manifestări de acest gen nu numai în timpul exercitării atribuţiilor, ci şi în afara lor, faţă de orice persoană sau instituţie, atât timp cât afectează imaginea justiţiei. Spre deosebire de parlamentari, noi respectăm aceste interdicţii şi, imediat ce le încălcăm, Inspecţia Judiciară se pune în mişcare. O interdicţie trebuie însoţită de o sancţiune: or, cică se va interzice conduita sau vorba defăimătoare, dar magistratul nu va fi sancţionat expres sau altfel decât până acum pentru acest lucru. Este lipsit de sens să interzici magistraţilor defăimarea celorlalte puteri ale statului (legislativă şi executivă), dar să permiţi defăimarea altor instituţii publice sau autorităţi (de exemplu, ministere sau prefecţi), precum şi să permiţi defăimarea unor persoane din cadrul puterilor statului (de exemplu, să critici individual pe unii miniştri sau parlamentari!)", spune Danileţ.

[citeste si]

"În concluzie: este un text făcut fără nicio justificare, cu un conţinut hilar şi fără vreo aplicabilitate practică. Şi aş putea lua la puricat toate articolele votate ieri în Camera Deputaţilor să demonstrez ridicolul din unele propuneri, vicleniile cuprinse în altele sau inutilitatea celor mai multe dintre modificări. Şi când mă gândesc că sunt trei legi ale justiţiei şi trei proiecte prin care vor să le schimbe...", a mai scris Danileţ.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel