Criptomonede în valoare de 620.000 de dolari, furate. Bărbat reţinut de DIICOT

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

La data de 05.03.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică şi spălarea banilor.

"În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 28-31 ianuarie 2021, o societate comercială din insulele Cayman, al 7-lea operator de criptomonede la nivel mondial, a fost victima unei infracţiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic - o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea s-a realizat ca urmare a deţinerii fără drept, de către inculpat, a codului API ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.

Fondurile au fost transferate succesiv în mai multe adrese şi portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identităţii persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.

Ulterior, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale şi direcţionate către diferiţi comercianţi de monede virtuale, în vederea valorificării", transmite DIICOT Iaşi.

Propunere de arestare pentru 30 de zile



"Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, inculpatul a ales să intre în posesia sumelor de bani prin efectuarea mai multor retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate.

La data de 04.03.2021, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 2 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie şi 2 portofele electronice şi suma de 10.800 lei. De asemenea a fost recuperată şi suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile. Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Craiova, al luptătorilor din cadrul SAS Dolj şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă "Fraţii Buzeşti" Craiova. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", se arată în comunicatul DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel