Criminalitatea informatică şi "corupţia sub toate formele ei" - teme discutate de Birchall cu procurorul general al SUA

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, s-a întâlnit, marţi, cu o delegaţie Departamentului de Justiţie din Statele Unite ale Americii, condusă de procurorul general al SUA, William Barr, context în care au fost discutate teme din domeniul justiţiei, precum criminalitatea informatică şi "corupţia sub toate formele ei".

"Cu această ocazie, au fost discutate teme de interes comun în contextul cooperării bilaterale dintre România şi SUA, cu accent pe domeniul justiţiei. În principal, cooperarea cu SUA vizează fapte penale grave, care au o componentă transfrontalieră, domeniile cu potenţial infracţional fiind reprezentat în principal de: criminalitate informatică şi trafic de droguri, grup infracţional organizat, corupţie sub toate formele ei, spălare de bani, precum şi alte fapte grave. Totodată, în cadrul întrevederii au fost discutate şi teme relevante de pe agenda europeană în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Ministrul român al Justiţiei a salutat excelenta cooperare bilaterală şi dialogul constructiv dintre cele două state în domeniul justiţiei.

"România acordă o importanţă deosebită cooperării cu SUA în domeniul aplicării legii (law enforcement), care, alături de dimensiunea economică şi de securitate, constituie teme prioritare din perspectiva Parteneriatului Strategic România - SUA", a declarat Ana Birchall, citată în comunicat.

Discuții despre temele justiției



"România a exercitat mandatul la Preşedinţia Consiliului UE, urmărind să fie un mediator onest. România este un partener solid, credibil şi de încredere al SUA în domeniul justiţiei şi se angajează să continue parteneriatul strategic cu partenerii americani, având ca obiectiv consolidarea şi dezvoltarea cooperării judiciare bilaterale în materie penală, în special în combaterea formelor cele mai grave ale criminalităţii. Ne exprimăm speranţa că aceste dosare vor fi continuate şi după finalizarea mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE", a precizat Birchall.

Totodată, precizează MJ, în calitate de stat membru al UE, România susţine demararea negocierilor pentru un acord între UE şi SUA privind obţinerea probelor electronice în cadrul cooperării judiciare în materie penală, în baza mandatului de negociere adoptat de Consiliu, la data 6 iunie, în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Ana Birchall a reiterat că România va identifica cele mai bune soluţii pentru buna funcţionare a justiţiei şi a legislaţiei penale, în acord cu angajamentele internaţionale asumate de ţara noastră, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a recomandărilor din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia sau ale GRECO, precum şi cele ale SUA.

"Întrevederea vicepremierului pentru implementarea parteneriatelor strategice, interimar, Ana Birchall, cu delegaţia Departamentului de Justiţie din Statele Unite ale Americii, condusă de procurorul general al Statelor Unite ale Americii, William Barr, a avut loc în marja Reuniunii ministeriale UE-SUA în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, programată pentru data de 19 iunie la Bucureşti", se mai menţionează în comunicat.

Vezi și: Iohannis, întâlnire cu Procurorul General al SUA, William Barr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel