Crimeea, zona despre care nimeni nu vorbește și pe care cartografii o ascund

După referendumul care a avut loc în Crimeea, această regiune a devenit un subiect controversat și delicat pentru cei mai mulți cartografi.

Cum ar trebui reprezentată Crimeea pe hartă? Washington Post a studiat acest subiect. De ce atât de multe dificultăți? Semnele de întrebare persistă cu atât mai mult cu cât regiunea – altădată ucraineană – a fost anexată Rusiei. Poate și pentru că un multe țări occidentale și multe state membre ONU nu recunosc în mod oficial această anexare.

Crimeea este ceea ce s-ar putea numi "zona gri". Astfel de regiuni sunt caracterizate prin "incertitudine", după cum explică Philippe Moreau Defarges, de la Institutul Francez al Relațiilor Internaționale, într-un raport intitulat "Gestiunea zonelor gri": "Aceste zone pot fi calificate drept "gri" pentru că ele nu se găsesc nici într-o țară cu frontiere recunoscute și acceptate, și nci într-o țară unde guvernează anarhia și răbzoiul".

El susține că hărțile "oficiale" sunt făcute așa cum ar trebui – cu tot ce înseamnă granițe. În schimb, hărțile neoficiale iau în calcul toate problematicele anterior menționate. National Geographic, de exemplu, a fost criticat pentru o hartă pe care a realizat-o. Experţii au anunţat că vor reface harta lumii pentru a include Peninsula Crimeea în cadrul Rusiei, după ce anexarea ete finalizată. Reprezentantul National Geographic, Juan Jose Valdes, a declarat că hărţile National Geographic "arată lumea aşa cum este, nu cum doresc oamenii".

Pe de altă parte, pentru Google Maps, Crimeea este încă în Ucraina. Această problemă controversată a Crimeei va rămâne mult timp de acum înainte fără soluții. Și presa are aceeșai dilemă: unde să situeze Crimeea? În Ucraina? În Rusia? Sau așa cum a făcut AFP într-o zi: pur și simplu nu a încadrat-o niciunde, se întreabă jurnaliștii de la Slate.fr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel