Crime Caracal. Procurorii din CSM invită la ”decență” și spun că adevărul trebuie întemeiat pe probe, nu pe presiuni

Crimă Caracal
Crimă Caracal

Procurorii din CSM atrag atenția după cazul Caracal ca responsabilitățile să fie dovedite și stabilite pe probe, nu sub presiune mediatică sau sub imperiul emoției. După crimele îngrozitoare și informațiile absolut șocante din Caracal, procurorii fac apel la decență și rezervă. 

Procurorii din CSM invită la ”decență și rezervă”

”Secţia pentru procurori regretă profund tragicele evenimente petrecute pe raza municipiului Caracal şi este alături de familiile greu încercate ale victimelor. În contextul luărilor de poziţie publice din ultima perioadă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii invită toţi reprezentaţii instituţiilor implicate, în special din sistemul judiciar, la decenţă şi rezervă cu privire la evenimentele petrecute”, se precizează într-un comunicat de presă al Secţiei pentru procurori remis, luni, AGERPRES.

Procurorii CSM: Adevărul, pe probe, nu la presiunea mediatică sau a emoțiilor

De asemenea, arată sursa citată, secţia îşi exprimă dezacordul faţă de "politizarea subiectului" şi "încercările mediatice" de "influenţare" a opiniei publice pentru stabilirea "cu orice preţ" de încadrări şi vinovăţii juridice în sarcina unor magistraţi "bazându-se pe speculaţii în condiţiile în care elementele factuale nu au fost stabilite complet".

"Secţia pentru procurori asigură opinia publică că cei vinovaţi vor răspunde însă, ca în orice investigaţie aflată în curs, adevărul juridic şi responsabilităţile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoţiei publice sau presiunii mediatice, în acest scop fiind necesar a fi luate toate măsurile legale pentru ca activitatea organelor judiciare să se desfăşoare cu celeritate", se mai menţionează în comunicat.

Sunt invocate deficiențele legislative

Potrivit sursei citate, pentru a putea să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile, organele judiciare trebuie să beneficieze atât de un cadru legal adecvat, cât şi de logistica şi resursele umane necesare.

"Asupra deficienţelor procesului legislativ în materia procesual penală, precum şi a preocupărilor pentru modificarea legislaţiei privind organizarea sistemului judiciar, care slăbesc capacitatea de reacţie şi lipsesc de instrumente organele de anchetă, Secţia pentru procurori a tras semnale de alarmă de nenumărate ori. Mai mult decât atât, aceleaşi aspecte au fost sesizate şi de către experţii Comisiei Europene, experţii Comisiei de la Veneţia şi experţii GRECO", arată sursa citată.

Secţia pentru procurori dă asigurări că va întreprinde toate demersurile necesare şi care sunt în competenţa sa în vederea eficientizării activităţii de urmărire penală şi pentru buna înfăptuire a Justiţiei, aşteptând totodată, în cel mai scurt timp, concluziile verificărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară în legătură cu evenimentele petrecute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel