Crimă Dristor. Cristina Zaharia, psiholog: Cifre care îngrozesc

Cristina Zaharia, Psiholog Clinician Specialist, a vorbit despre cifrele care ar trebui să tragă un puternic semnal de alarmă după tragedia de la metroul Dristor.

"Dupa Estonia si Polonia, Romania se afla pe locul 3 in incidenta bolilor psihice. Rudele, prietenii si cei care observa nereguli si un comportament bizar al celor din jurul lor trebuie sa constientizeze ca acea persoana poate trece printr-o depresie sau o alta tulburare / afectiune psihica si consecintele pot fi dramatice atat pentru suferind, cat si pentru cei din jurul lor.

10% dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu probleme mintale, si alti 10% sunt nediagnosticati din diverse motive

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 10% dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu probleme mintale, si alti 10% sunt nediagnosticati din diverse motive... fie ca nu au apartinatori (oameni ai strazii, abandonati), fie ca rudele lor considera ca acestia sunt " mai speciali " sau " mai nervosi ", fie ca se tem sa intervina.

De la cei suferinzi de marunte depresii pana la schizofrenici sau alcoolici, multi pacienti sunt inghesuiti in spitalele de psihiatrie. In toata Romania sunt doar 44 de asemenea unitati, unde bolnavii sunt intampinati de personal insuficient , de conditii mizere si de cele mai multe ori, acestia sunt indopati cu pastile si supusi unor tratamente inumane de la injurii pana la batai si alte umilinte.

9 romani sunt diagnosticati ZILNIC cu afectiuni psihice. Acestora le este rusine sa ajunga la psihiatru sau la psiholog de teama de a nu fi stigmatizati de societate.

In Romania sunt peste 280.000 de persoane diagnosticate cu probleme de sanatate mintala si peste 22.000 dintre acestea sunt copii.

Ce se intampla in spitalele de psihiatrie din Romania ? Cea mai simpla intrebare la care pot raspunde.

Banii publici se duc in buzunarele celor care sunt dezinteresati de curabilitatea bolnavilor. Problema abuzurilor si relelor tratamente in institutiile psihiatrice, precum si cea a atitudinii ostile si discriminarii fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale a fost raportata in repetate randuri in cadrul forurilor internationale... Rezultatele le vedem in jurul nostru. O mamica tanara aflata in depresie isi omoara copiii... O femeie care ar fi trebuit sa beneficieze de tratament psihiatric impinge o alta femeie pe sina de metrou si exemplele pot continua, dar banuiesc ca le vedem toti la stirile de la televizor. Traim intr-o tara bogata, avem o societate bolnava si un viitor sumbru. Noapte buna Romania... oriunde te-ai afla...", a fost mesajul transmis de Cristina Zaharia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel