Creșterea economică în Germania, sub semnul întrebării

Germania, cea mai mare economie europeană, va înregistra un avans economic mai mic decât cel prognozat.

Guvernul Germaniei a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei în 2018 şi în 2019, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Anul acesta, cea mai mare economie europeană ar urma să înregistreze un avans de 1,7% - 1,8% (faţă de prognoza precedentă de 2,3%), şi o expansiune de 2% anul viitor (faţă de o creştere de 2,1% previzionată în aprilie).

Înrăutăţirea estimării vine pe fondul avansului mai redus al economiei mondiale, adaugă sursele. Ministrul Economiei, Peter Altmaier, declara luna trecută că PIB-ul Germaniei va creşte cu aproximativ 2% anul acesta, plus sau minus 0,1%. 'Am fi putut avea un avans de 3%', dar companiile nu investesc suficient pentru a înregistra rate mai mari de creştere deoarece lipsa de angajaţi calificaţi nu le permite majorarea producţiei, a afirmat oficialul german.

Se așteaptă revirimentul industriei auto

În septembrie, Institutul economic Ifo şi-a majorat estimările de creştere pentru economia germană în 2018 la 1,9%, de la 1,8%, citând performanţele peste aşteptări din primul semestru. Şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a apreciat într-un recent raport că evoluţia mai slabă a economiei în timpul lunilor de vară, pe fondul reducerii producţiei de maşini, se va redresa după ce companiile auto vor implementa noile proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP).

Toţi producătorii trebuie să îşi testeze vehiculele utilizând WLTP, înainte ca acestea să fie puse în vânzare. Însă noua procedură armonizată la nivel mondial de testare a vehiculelor uşoare (WLTP), bazată pe date obţinute în condiţii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, întârziind certificarea oficială şi vânzările.

'De îndată ce problemele legate de WLTP sunt rezolvate, ritmul creşterii economiei ar trebui să accelereze semnificativ', consideră Bundesbank. Avansul este sprijinit de cererea internă solidă, inclusiv creşterea robustă din sectorul construcţiilor şi serviciilor, care alimentează crearea de locuri de muncă, apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Motorul economiei europene

PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, a crescut peste aşteptări în trimestrul doi din 2018, înregistrând un avans de 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cheltuielilor statului şi a gospodăriilor, arată o estimare preliminară publicată recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis). Este al 16-lea trimestru de creştere consecutivă a economiei germane, contribuind la cea mai îndelungată fază de creştere economică din 1991, a subliniat Destatis.

Economiştii se aşteptau la un avans de 0,4% în trimestrul doi din 2018. De asemenea, Destatis a revizuit în creştere datele privind primul trimestru din acest an, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o expansiune de 0,4%, faţă de un avans de 0,3% previzionat anterior. Comparativ cu trimestrul doi din 2017, economia Germaniei a înregistrat o creştere de 2%, în timp ce analiştii se aşteptau la avans de 2,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel