Crescătorii de porci din Ungaria sunt îngrijoraţi de pesta porcină

La sfârşitul celui mai mare salon agricol din Europa Centrală, care s-a ţinut la începutul lunii mai în Ungaria, niciun porc expus nu s-a întors la ferma de origine, toţi au plecat spre abator, o măsură de prevenţie sanitară în faţa pestei porcine care îi îngrijorează pe crescătorii ungari, transmite AFP.

În mijlocul miilor de vaci, oi şi cai care au fost expuse la salonul agricol de la Hodmezovasarhely, sud-estul Ungariei, au fost prezenţi şi un număr mic de porci. Pentru a evita orice risc de extindere a maladiei, organizatorii au luat 'măsuri preventive de biosecuritate', impunând în special restricţii la export, a explicat preşedintele Asociaţiei crescătorilor de porci din Ungaria (FSE), Gyorgy Kiss.

'Este o situaţie tristă şi anormală, acest salon arată că există o asociaţie a crescătorilor de porci, deoarece suntem prezenţi, dar în acelaşi timp suntem suspuşi unor reguli stricte: niciun animal prezent la acest salon nu va reveni la ferma sa, toţi vor merge la abator. De teama unei transmiteri accidentale în timpul salonului', a explicat Gyorgy Kiss. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii. Chiar dacă pesta porcină nu a ajuns în fermele din Ungaria, crescătorii din ţara vecină simt că se strânge lanţul.

'Maladia afectează crescătoriile din România, Polonia şi Ucraina', precizează Gyorgy Kiss. Pentru pesta porcină nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. 'În Ungaria, doar porcii mistreţi. Primul caz, la 200 de kilometri de frontiera noastră, a fost o contaminare din cauza unei erori umane iar cazurile izolate de pestă porcină semnalate în apropiere de frontierele cu Ucraina şi România au fost şi ele de porci mistreţi', au fost identificaţi drept purtători ai maladiei, a declarat ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy. Pentru a preveni orice propagare accidentală, Guvernul de la Budapesta a demarat o vastă operaţiune de cumpărare a porcilor izolaţi de la micile ferme.

'Îi îndemizăm pe micii fermieri pentru ca aceştia să nu crească porci timp de trei ani. Capacitatea noastră de export depinde de acest lucru', a explicat ministrul Agriculturii. Totul depinde de o transmitere accidentală a virusului pestei la faimoşii porci de mangaliţa, o rasă autohtonă reputată pentru carnea sa. Multe din aceste animale sunt crescute încă în semi-libertate în apropiere de casă. 'Unii vor trebui să înceteze să mai crească porci deoarece securitatea sanitară nu este garantată în toate micile crescătorii', a avertizat Gyorgy Kiss. Celelalte măsuri vizează curăţarea camioanelor, schimbarea hainelor de lucru pentru personal şi interzicerea accesului oricărei persoane străine în crescătorii. O consecinţă pozitivă este că până acum preţul mediu plătit producătorilor a crescut cu 26% între martie şi aprilie susţine asociaţia crescătorilor. 'Crescătorii germani şi olandezi exportă mai mulţi porci spre China, ţară puternic lovită de pesta porcină, în timp ce ungurii importă mai puţin din Germania, ceea ce dă o gură de oxigen producătorilor ungari', explicat o sursă diplomatică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel