Cresc tensiunile dintre Ucraina și Ungaria, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Tensiunile dintre Budapesta și Kiev se acutizează pe zi ce trece, după ce Ucraina a acuzat Ungaria că favorizează Rusia în războiul pe care îl poartă împotriva vecinului de la vest.

Guvernul ucrainean a acuzat Ungaria că ajută Rusia să-și continue agresiunea împotriva Ucrainei, pe fondul agravării conflictului dintre țările vecine. Ministerul Afacerilor Externe a acuzat, de asemenea, Ungaria că a întărit „sentimentul de impunitate” al Rusiei pentru presupusele crime de război comise.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, scrie pe Twitter că „reticența Ungariei de a recunoaște responsabilitatea Rusiei pentru atrocități” o încurajează, de asemenea, să „comită noi crime”.

"O propunere de a purta negocieri de pace la Budapesta pare cinică. Dacă Ungaria vrea sa ajute, trebuie să nu mai afecteze unitatea UE", spune el.

Ungria se opune sancțiunilor

Premierul Viktor Orban, care a fost multă vreme un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, în ciuda apartenenței Ungariei la NATO, a fost reales la începutul acestei săptămâni.

Ungaria se opune sancțiunilor deja impuse Rusiei și a refuzat să furnizeze arme Ucrainei.

Miercuri, Orban i-a spus lui Putin că Ungaria va fi pregătită să plătească Rusiei în ruble pentru importurile de gaze, o mișcare pe care alte țări europene au exclus-o.

Ministerul de Externe al Ucrainei a criticat, de asemenea, această disponibilitate de a plăti în moneda rusă, acuzând Ungaria că subminează unitatea UE, scrie BBC.

Guvernul lui Viktor Orban l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei: „Este timpul ca liderii ucraineni să oprească insultele îndreptate împotriva Ungariei”

The Guardian a citat o declarație în care se spune: „Este timpul ca liderii ucraineni să oprească insultele îndreptate împotriva Ungariei și să recunoască voința poporului maghiar”.

În weekend, Viktor Orban a câștigat a patra rundă consecutivă de alegeri în Ungaria, iar apoi l-a inclus pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe lista inamicilor.

Orban l-a caracterizat pe Zelenskiy drept „un actor care folosește și lucrează cu cunoștințele pe care le-a dobândit” și a spus că nu va respecta nicio cerință care ar duce la situația în care „fiii noștri să moară în războiul altcuiva” și la „ruinarea” economiei Ungariei.

Cu toate acestea, Zelenski nu a cerut forțelor occidentale să intre în războiul terestru. Acesta a răspuns cuvintelor lui Orban sugerând că liderul maghiar va trebui să aleagă între Moscova și „lumea cealaltă” și că liderul ungar se teme de influența rusă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel