Creierul atentatelor din Sri Lanka a fost unul dintre kamikaze

Atentat-Sri-Lanka
Atentat-Sri-Lanka

Teste ADN au confirmat că Zahran Hashim, creierul atentatelor sinucigaşe sângeroase care au avut loc de Paştele catolic în Sri Lanka, a fost unul dintre kamikaze care s-au aruncat în aer la hotelul Shangri-La din Colombo, a anunţat marţi poliţia srilankeză, informează AFP.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekera, un laborator de medicină legală al guvernului a putut stabili acest fapt după ce a comparat ADN-ul uneia dintre fiicele lui Hashim cu cel extras din rămăşiţele pământeşti ale unui kamikaze care a acţionat la hotel.

"Datorită rezultatelor acestor teste, am putut reconfirma identităţile a şapte kamikaze" care au întreprins atacurile coordonate din 21 aprilie şi cele ale "altor două persoane care s-au aruncat în aer" la scurt timp în aceeaşi zi, a declarat Gunasekera, precizând că poliţia a putut identifica diferitele ADN-uri comparându-le cu cele ale rudelor apropiate ale jihadiştilor.

Al doilea atacator de la Shangri-La a fost identificat drept Ilham Ibrahim, al cărui frate Inshaf a fost kamikaze solitar care a atacat Cinnamon Grand Hotel din vecinătate, potrivit poliţiei.

Ținte simultane



Un alt hotel din Colombo şi trei biserici creştine au fost de asemenea atacate în acelaşi moment. Atentatele s-au soldat în total cu 258 de morţi şi cu aproape 500 de răniţi. Printre persoanele ucise s-au numărat 45 de cetăţeni străini.

Soţia lui Ilham, Fathima Ilham, s-a dinamitat atunci când poliţia s-a prezentat la domiciliul său, la câteva ore după atacurile coordonate. Alături de ea au murit trei copii, a precizat poliţia, care înainte a evocat doar doi copii. Trei poliţişti au fost ucişi de asemenea în această explozie.

Un al treilea hotel din Colombo, Kingsbury, a fost atacat la 21 aprilie de un bărbat identificat drept Mohamed Azzam Mubarak Mohamed.

În aceeaşi zi, un kamikaze identificat drept Ahmed Muaz s-a aruncat în aer la biserica Sfântul Antoni din Colombo, construită în 1740, în timp ce un anume Mohamed Hashtun şi-a declanşat încărcătura explozibilă în biserica Sfântul Sebastian, în nordul Colombo.

Grupare teroristă locală



Al şaselea kamikaze este Mohamed Nasser Mohamed Asad, care a vizat biserica Sion, în districtul Batticaloa (est). Un al şaptelea bărbat, identificat drept inginerul aeronautic Abdul Latheef, nu a reuşit să facă să-şi explodeze bomba pe care o avea asupra lui, într-un hotel de lux, însă în final şi-a declanşat încărcătura explozivă într-o pensiune din capitală.

Toate aceste persoane aparţineau unei mişcări islamiste locale interzise, National Thowheeth Jama'ath (NTJ), înfiinţată de Zahram Hashim.

Gruparea jihadistă Stat Islamic, faţă de care Hashim şi-a depus jurământul de credinţă într-o înregistrare video, a revendicat atentatele.

Vezi și: Sri Lanka blocheză comentariile antimusulmane de pe rețelele de socializare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel