Cozmin Guşă: Uniunea Europeană nu mai are un viitor. Ce opțiune are România

Cozmin Guşă a afirmat la Realitatea TV, referitor la scenariul unei Europe cu două viteze, că ceea ce spune Francois Hollande nu este astăzi nici important, nici relevant. "Credibilitatea lui este minimală, iar vocea Franţei va conta doar după alegeri", a spus acesta. 

Cozmin Guşă a afirmat că subiectul negocierii României în viitorul Uniunii Europene va fi politizat în umătoarea perioadă.

1. Negocierea integrării României în UE a fost prost administrată

"Am patru puncte pe care o să le exprim. În primul rând, negocierea integrării României în Uniunea Europeană a fost prost administrată, a fost administrată execrabil. Ea s-a desfăşurat în timpul unei guvernări PSD, când eu eram secretatul general al partidului, nu am fost implicat în negocieri, dar partidul a fost implicat. Acea negociere care a fost dusă atunci a fost din poziţia unei ţări cu statut de ţară învinsă, învinsă în Războiul Rece. Blocul comunist a pierdut bătălia şi noi am fost trecuţi imediat în acea postură de ţară învinsă. Negocierea a fost foarte proastă, noi am fost neasistaţi, nu am beneficiat de avantataje, drept dovadă că din fostele ţări comuniste ne-a venit rândul mai la coadă, cu cenuşăresele, nu cu grupul de la Vişegrad care s-a integrat mai repede şi a beneficiat şi de fonduri în plus", a explicat consultantul politic.

2. Ce a însemnat integrarea României în UE

"Nu vorbim de libera circulaţie care se negociase mai devreme şi care a fost o realizare în mandatul lui Ioan Rus, ca ministru de interne. Vorbesc de consecinţele economice: marii câştigători ai integrării sunt corporaţiile multinaţionale, cele de la nivel european, sunt ale companii, precum OMV care a primit un cadou care se numeşte Petrom şi care exploatează petrolul României la cea mai mică redevenţă posibilă din lume, adică statul român nu câştigă nimic din asta. Sunt companiile de distribuţie de gaz, una franceză şi una germană, care au primit la un preţ derizoriu distribuţia de gaz din România, un lucru de asemenea strategic şi profitabil. Sidex-ul pe care l-am dat aproape gratis tot unui investitor dintr-o ţară a Uniunii Europene care acum şi-a făcut Brexit. Şi pot să adaugat la această listă un număr mare de companii şi de ţări care au transformat România mai mult într-o ţară de consum decât într-o ţară de producţie, într-o piaţă de desfacere", a completat Cozmin Guşă.

[citeste si]

Conform acestuia, dacă vrem să măsurăm eficacitatea integrării României, trebuie să recunoaştem că avem un mare deficit. "Fondurile pe care noi le-am atras nu cred că rivalizează cu profitul pe un an al acestor companii care au primit pe preţuri foarte mici cea mai mare mare din capacitatea industrială şi de producţie românească. Asta a însemnat în mare integrarea noastră europeană, bineînţeles cu punctele bune, pentru că aceste companii au adus know-how şi au integrat o mare parte din salariaţii de frunte din ţară care nu au mai plecat din România. Dar repet, în termeni destul de clari, pragmatici: România ca entitate naţională a înregistrat un mare, mare deficit în relaţia cu UE şi practic beneficiarii sunt în altă parte, inclusiv la vectorii negocierii României, respectiv Franţa şi Germania", a detaliat consultantul politic.

3. Care este viitorul Uniunii Europene

"Eu nu vreau să alarmez pe nimeni, dar asta este o întrebare al cărui răspuns nu îl ştim. Suntem în faza în care nu mai ştim să răspundem la întrebarea dacă Uniunea Europeană mai are un viitor. Atât de gravă este situaţia. Franţa este şi ea calimitată din punct de vedere politic, cu nişte lupte subterane, de la rusofilia lui Marine Le Pen, până la apartenenţa unor grupuri de afaceri mari şi lacome a domnului Emmanuel Macron şi problemele domnului Fillon, de asemenea. Ţările importante din Uniunea au mari probleme economice şi politice, dar asta nu le-a împedicat să negocieze cu alte ţări fel de fel de poziţii comune. Euro, moneda, are un statut incert, iar faptul că Brexitul a fost îmbrăţişat de SUA ne dăm seamă că se crează o presiune asupra blocului european care astăzi se află prins într-o menghină şi nici măcar nu ar fi foarte grav blocul european ar fi independent din punct de vedere energetic, al circulaţiei monedelor şi al influenţei pe pieţele financiare", a detaliat Cozmin Guşă.

Conform acestuia, ne dăm seama că viitorul UE este incert şi că planul desenat de Juncker este unul şchiop pentru că nu este unul sincer.

4. Următoare negociere a României cu UE ar trebuie să fie una dură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel