Presiunea pe granița de nord și est a României este puternică. Gușă către ambasadorul Austriei: Noi vă păzim pe voi

Cozmin Gușă a declarat, într-un interviu pentru ziarul Adevărul, că "temperatura pe granița de nord și est a României este una foarte puternică, care ar îndemna la o act de consolidare a acestor frontiere".

În debutul interviului, consultantul politic a vorbit despre regiunea Europei de Est și importanța strategică a zonei.

"În geopolitica clasică, care încă se aplică și care e de inspirație britanică, cu consolidarea de tip american, s-a spus în felul următor, cam de exact 100 de ani: în lume cine stăpânește Europa de Est stăpânește Euroasia, cine stăpânește Euroasia stăpânește insula lumii, care pe lângă Eurasia mai cuprinde și Africa (...) Europa de est înseamnă mai mult sau mai puțin țările fostului Tratat de la Varșovia și din care am făcut și noi parte. Teoriile geopolitice care nu au fost infirmate de realitate au spus că trebuie creat un cordon sanitar între două puteri hegemonice, rivale, respectiv Rusia și Germania. În asta a constat în 1989 secretul cuceririi spațiului fost comunist de către forțele euroatlantice, cedarea realizată de către sovietici în folosul NATO, respectiv țările fostului Tratat de la Varșovia care realiza o adevărată zonă de separație dintre Rusia și Germania, două puteri inderdependente.

În special, pe durata mandatului domnului Obama, s-a înregistrat o lipsă totală de atenție pentru această zonă care, repet, cine stăpânește Europa de Est stăpânește Euroasia, stăpânește insula lumii care înseamnă în plus și Africa, adica zonele de cea mai mare aglomerare umană și de resurse minerale și energetice. Pe această lipsă a atenției administrației Obama de zonă, întreaga această frontieră, cordon sanitar a picat sub diverse influențe", a declarat Cozmin Gușă.

"Noi vă păzim pe voi"

În ceea ce privește România, Cozmin Gușă a punctat că "temperatura pe granița de nord și est a României este una foarte puternică, care ar îndemna la o act de consolidare a acestor frontiere".

"Ultimele decizii de la nivelul NATO, tardive, aranjază într-un fel teoretic, rearanjază dispoziția de trupe numai că suntem într-o vreme în care războiul de tip militar are mai puțină relevanță. În Europa are relevanță războiul de tip geoeconomic. Aici românii nu au fost ajutați aproape deloc. Ba dimpotrivă, am fost lăsați cu ochii în soare", a punctat consultantul politic.

În acest context, consultantul politic a rememorat o discuție purtată cu ambasadorul Austriei.

"Am avut aseară o întâlnire cu mai mulți ambasadori, o discuție informală. Nu devoalez decât un anumit gen de subiect în care ei reclamau tare 'că, voi românii, voi nu ați știut' și le-am explicat: 'dragii mei, noi am dorit să venim în clubul vostru pentru că vă respectăm gradul de civilizație, dar nu înseamnă că noi eram acolo. Noi am venit ca să ne ajutați să ajungem la nivelul vostru. Am venit să ne rezolvați voi problema de integrare euroatlantică a României. Dacă tot ne-ați văzut nepregătiți, voi trebuia să fiți responsabili'. Vorbeam cu ambasadorul Austriei, 'noi suntem frontiera, noi vă păzim și pe voi pentru că dacă există un conflict și există un conflict, instalat într-o zonă de tip euroatlantic, el își are frontiera pe Prut. E limpede că aici e zona de cea mai mare tensiune, dar daca voi nu considerați că noi suntem frontiera tututor și ne ajutați și ne consolidați, nu facem nimic'", a povestit Cozmin Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel