Cozmin Gușă: Cel mai greu test de descifrat pentru geopoliticienii momentului

Cozmin Gușă
Cozmin Gușă

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat la Realitatea TV semnificaţia întâlnirii istorice pe care Patriarhul rus Chiril şi Papa Francisc au avut-o sâmbătă dimineaţa.

Cozmin Guşă vede în această întâlnire "cel mai sofisticat eveniment de tip geopolitic", în care nu războiul, înarmarea sau economia sunt pe primul plan, ci cultura şi mai ales cultura de de tip religios.

"De departe, această întâlnire este cel mai greu test de descifrat pentru geopoliticienii momentului, pentru că geopolitica nu înseamnă doar război, după cum ştim, nu înseamnă doar înarmare sau dezarmare, doar luptă economică, ci înseamnă şi o influenţare de sorginte culturală, care în forma ei primară înseamnă religie. Această întâlnire, de departe se vede şi cu ochiul liber şi de noi, specialiştii, a fost influenţată de către Moscova în primul rând - şi aici ne gândim şi la grupului statelor emergente, fostul BRICS; dintr-o zonă adiacentă a BRICS-ului provine şi actualul Papă, element deloc de neglijat. Deci faptul că acest eveniment a fost influenţat de Moscova înseamnă că într-un fel sau altul se contrapune unei mişcări geopolitice de tip euroatlantic, care este inspirată de Washington în acest moment şi pe care o vedem perpetuată în anumite locuri din UE, în special la Londra, mai puţin la Berlin", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă la Realitatea TV.

"Eu înţeleg din mesajul Papei sau Patriarhului că se pune în acest moment problema unei insule a creştinătăţii. Sigură că în traducere sumară a ceea ce am văzut pe agenţiile româneşti, a părut o readunare a creştinismului sub stindardul catolicismului şi a ortodoxismului. Eu nu cred că cei doi s-au referit doar la asta, nu cred că au fost excluse de aici mişcările protestante şi neoprotestante, care sunt azi majoritare spre exemplu în SUA. Numai că ele fiind neorganizate sub acest principiu al unicefalităţii naţionale sau multinaţionale, nu pot să fie incluse într-o întâlnire de tip ecumenic creştinesc", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel