Covasna: Senatorul PMP, Gheorghe Baciu, va sărbători Ziua Eroilor la Valea Uzului

Senatorul Partidului Mişcarea Populară (PMP) Covasna, Gheorghe Baciu, va sărbători Ziua Eroilor la Valea Uzului, alături de membrii comunităţii româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş care vor fi prezenţi pe 6 iunie în această localitate pentru a cinsti memoria ostaşilor înmormântaţi în Cimitirul Internaţional al Eroilor. 

Potrivit unui comunicat de presă remis luni AGERPRES, la acest eveniment vor fi prezenţi şi reprezentanţi din conducerea centrală a partidului. 'Domnul senator Gheorghe Baciu se raliază iniţiativei reprezentanţilor Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi anunţă că se alătură, împreună cu reprezentanţii conducerii centrale a Partidului Mişcarea Populară, persoanelor care se vor deplasa joi, 6 iunie, în localitatea Valea Uzului pentru a-i omagia de Ziua Eroilor pe ostaşii care îşi au somnul de veci în Cimitirul Eroilor, indiferent de apartenenţa lor etnică, cinstindu-le memoria şi respectându-le jertfa.

Este modul în care domnul senator Baciu înţelege să răspundă îndemnului 'Să mergem împreună', sub semnul căruia s-a desfăşurat sărbătoarea comună a credincioşilor catolici şi ortodocşi prilejuită de recenta vizită a Papei Francisc în ţara noastră', se arată în comunicat. Potrivit sursei citate, Gheorghe Baciu condamnă acţiunile de 'profanare' a memoriei ostaşilor înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, precum şi iniţiativa conducerii Consiliului Judeţean Covasna de a organiza, în aceeaşi zi, o 'şedinţă de lucru' în localitatea respectivă.

'După abuzarea legii de către Consiliul Local al comunei Sânmartin din judeţul Harghita, care a interzis accesul în incinta cimitirului timp de 30 de zile, liderii UDMR aflaţi în fruntea Consiliului Judeţean Covasna încurajează atitudinea ostilă a unora dintre concetăţenii noştri maghiari, prin acţiuni provocatoare la adresa comunităţii româneşti din zonă şi din ţară în ziua în care aceasta prăznuieşte sfânta sărbătoare ortodoxă a Înălţării Domnului, declarată oficial în România ca Ziua Eroilor', se mai menţionează în comunicat. Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au anunţat, săptămâna trecută, că vor sărbători Ziua Eroilor la Valea Uzului şi au lansat, totodată, un apel către participanţii la aceste acţiuni să aibă un comportament demn şi să nu răspundă provocărilor.

De asemenea, au făcut un 'îndemn la echilibru, calm şi respect' către cetăţenii de etnie maghiară, şi, în mod deosebit, către liderii acestora, care 'continuă provocările cu scopul menţinerii în spaţiul public a unei pseudo-probleme interetnice, în contradicţie cu legislaţia şi practica românească şi europeană privind organizarea cimitirelor internaţionale'. Tot săptămâna trecută, conducerea CJ Covasna a anunţat că va organiza o 'şedinţă informală de lucru' în Valea Uzului în data de 6 iunie, în cadrul căreia va fi adoptată o rezoluţie prin care se va cere autorităţilor centrale soluţionarea situaţiei Cimitirului Eroilor din localitate. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a declarat, pentru AGERPRES, că aleşii locali din Secuime au decis să organizeze periodic, prin rotaţie, astfel de evenimente la Valea Uzului, până la soluţionarea situaţiei, rezoluţiile urmând să fie trimise atât Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României, cât şi ambasadelor străine din ţara noastră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel