Covasna: Forumul Civic al Românilor solicită premierului desemnat sprijin pentru comunităţile româneşti minoritare

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, ce reuneşte 33 de organizaţii nonguvernamentale, a adresat o scrisoare premierului desemnat Dacian Cioloş, prin care îi solicită să includă în programul de guvernare o serie de măsuri necesare pentru păstrarea identităţii naţionale şi protejarea comunităţilor româneşti din cele trei judeţe, minoritare din punct de vedere numeric.

Printre altele, conducerea Forumului cere elaborarea şi aprobarea unei 'Strategii naţionale pentru asigurarea respectării dreptului constituţional la identitate naţională şi a exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de naţionalitate română din unităţile administrativ-teritoriale în care sunt numeric inferiori' şi înfiinţarea unui Departament pentru comunităţile româneşti numeric inferioare, cu buget aferent, condus de un secretar de stat în subordinea primului ministru.

Acest departament ar avea misiunea de a sprijini comunităţile româneşti din cele trei judeţe şi de a facilita accesul şi relaţiile directe între organele administraţiei centrale şi societatea civilă, ca reprezentantă a intereselor şi cerinţelor comunităţii româneşti. Liderii Forumului solicită, de asemenea, asigurarea, prin bugetul central, a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi elaborarea unei strategii de dezvoltare economică, prioritară pentru judeţele Covasna şi Harghita, cu finalitate în crearea unor noi locuri de muncă şi menţinerea celor existente, componenta economică fiind, în opinia lor, 'principala cale de estompare a asperităţilor interetnice, de eliminare a exodului populaţiei româneşti din zonă şi de reafluire a generaţiilor tinere spre locurile natale'. 'Cu speranţa că, de această dată, solicitările noastre îndreptăţite, şi care nu au fost luate în seamă de guvernările anterioare, se vor regăsi în programul de guvernare, vă asigurăm domnule prim-ministru de întreaga noastră susţinere', se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Forumului Civic, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, remisă vineri Agerpres.

Conducerea Forumului Civic menţionează, totodată, că formulează aceste solicitări în numele celor aproape 400.000 de români care trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, precizând că obiectivul federaţiei este 'păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a românilor din cele trei judeţe şi asigurarea unei convieţuiri interetnice normale cu ceilalţi locuitori ai acestei zone'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel