Cote migranți. Polonia respinge "șantajul" UE

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Șefa guvernului polonez, Beata Szydlo, a respins duminică "șantajul" Uniunii Europene care urmărește să forțeze Polonia să accepte partea sa din cotele obligatorii de repartiție a miilor de solicitanți de azil venind dinspre Italia și Grecia, relatează AFP.

"Nu vom ceda șantajului că ne vor tăia o parte din fondurile europene pentru a ne pedepsi pentru că nu acceptăm relocarea migranților din Africa de Nord și Orientul Mijlociu", a afirmat Szydlo, într-un interviu acordat revistei de dreapta Sieci, un fragment din care a fost publicat duminică de site-ul internet wPolityce.

Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos a anunțat la sfârșitul lunii iulie că Bruxellesul va declanșa o a doua fază a procedurii de infringement lansată în iunie împotriva Cehiei, Ungariei și Poloniei pentru refuzul lor de a accepta cota de refugiați alocată de către Bruxelles.

Cele trei țări ar putea face obiectul unor represalii, ceea ce ar însemna, potrivit Varșoviei, o reducere a fondurilor europene.

"Fondurile europene și politica de coeziune sunt piloni ai Uniunii Europene la fel ca libertatea de mișcare a bunurilor și serviciilor. Avem dreptul aici... Insistăm ca tratatele europene să fie respectate și respingem dictatul celor mai mari țări" cu privire la problema cotelor, a adăugat premierul polonez.

[citeste si]

Declarațiile Beata Szydlo intervin la trei zile înainte ca Curtea de Justiție a UE să se pronunțe în cazul recursurilor înaintate de Ungaria și Slovacia împotriva planului de "relocare" lansat în 2015 pentru a slăbi presiunea enormă exercitată de fluxul de migranți asupra Italiei și Greciei. Avocatul general al Curții preconizează respingerea acestora.

Planul european în cauză prevedea distribuirea a aproximativ 160.000 de persoane în doi ani din Italia și Grecia spre alte țări UE, cu criterii de eligibilitate restrictivă, referindu-se astfel la solicitanții care au practic șanse sigure să obțină dreptul de azil, cum ar fi sirienii și eritreenii.

În aproape doi ani, doar puțin peste 24.000 de solicitanți au beneficiat până acum de acest lucru, în timp ce mai mult de un milion de migranți au debarcat pe coastele celor două țări mediteraneene în 2015. Cei mai mulți dintre ei și-au urmat călătoria spre nordul Europei. Polonia nu a primit însă niciunul.

Șefa guvernului, membră a Partidului Lege și Justiție (PiS, conservator naționalist) a respins din nou acuzațiile președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căruia Varșovia merge "împotriva intereselor europene" în multe dosare.

Sunt afirmații "neadevărate, o manipulare oribilă", a declarat Szydlo, adăugând:"Vrem să fim în UE, noi aparținem acesteia", relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel